Residentie Ginderhof in Mol
De uitdaging
In 2019 startte bouwvennootschap Genobo met de realisatie van een project met zes appartementen. Residentie Ginderhof bevindt zich in het gehucht Ginderbuiten, in de nabijheid van het centrum van Mol. Qua energieverbruik diende alles uiteraard te voldoen aan de toen geldende EPB-eisen voor nieuwbouw. Bijna-energieneutraal bouwen (een BEN-woning) was hierbij toen nog niet de norm. Zowel de bouwheer als Energiecenter Geuns wilden echter zelfs nog verder dan dat laatste gaan. Door voluit voor een volledig energieneutrale oplossing te kiezen konden de kersverse eigenaars van de appartementen voor jaren gerust zijn.
Was het realiseren van volledig energieneutrale wooneenheden een mogelijkheid? En konden de verwarmingskosten zo tot nul herleid worden, om tegelijkertijd het hele jaar door voor een aangename leefomgeving te zorgen?
“Samen met Energiecenter Geuns kwamen we tot een oplossing die haar tijd ver vooruit is. Hierdoor zullen alle bewoners elke maand opnieuw 100 euro aan energiekosten besparen. En zo dragen we natuurlijk mee ons steentje bij tegen de klimaatverandering.”
Residentie Ginderhof

De oplossing
Bijna-energieneutraal bouwen gebeurt vaak door het plaatsen van een klassieke gasketel, gecombineerd met de nodige zonnepanelen. Hierbij voldoet men aan de BEN normering, maar is het eindresultaat alles behalve energieneutraal. Voor deze residentie in Ginderbuiten werd een andere aanpak gekozen, die volledig energieneutraal is.
Als basis werden de nodige lucht/water-warmtepompen geplaatst. Dit in combinatie met een ventilatiesysteem D, dat de nodige warmte recupereert uit de afgevoerde, vervuilde binnenlucht. Verwarming en ventilatie worden beiden aangedreven door een maximale hoeveelheid zonnepanelen op het dak van de residentie. In totaliteit hebben deze ruim 4.000 Wp (wattpiek) aan vermogen per appartement. Hierdoor voorziet de installatie alle nodige energie voor zowel de verwarming- en ventilatiesystemen. Bovendien blijft er een stukje beschikbaar voor huishoudelijk gebruik door de bewoners, zodat er hiervoor minder stroom van het energienet moet afgenomen worden.
In tegenstelling tot BEN-bouwen is door deze oplossing een aardgas-aansluiting voor deze zes appartementen overbodig. Bovendien worden alle verwarmingskosten door het systeem zelf opgevangen. Deze manier van zelfvoorziening zal de komende jaren nog verder de norm in nieuwbouw worden.
Naast dit alles werd er zelfs nog verder gedacht. Moderne wooneenheden die goed geïsoleerd zijn kunnen namelijk last hebben van oververhitting in de zomer. Moesten bewoners tijdens de warmste maanden van het jaar hiervan te veel last hebben, kunnen zij hier eenvoudig iets aan doen. In tegenstelling tot heel wat andere nieuwbouwappartementen werden namelijk al de nodige leidingen en aansluitingen voor airco voorzien. Op deze manier kan achteraf eenvoudig zo’n installatie geplaatst worden, zonder zichtbare leidingen in opbouw en zonder kap en breekwerken.
“Te warme leefruimtes zijn bij nieuwbouwappartementen haast onvermijdelijk. Samen met Energiecenter Geuns voorzagen we echter de nodige airco-voorzieningen. Zo kunnen bewoners dit later eventueel installeren, zonder ingrijpende werken.”

Maximale hoeveelheid zonnepanelen
Hierdoor voorziet de installatie alle nodige energie voor zowel de verwarming- en ventilatiesystemen.
Het resultaat
Begin dit jaar werden de zes nieuwbouwappartementen opgeleverd. Voor definitieve cijfers is het daarom nog even wachten. De prognoses spreken echter voor zich. Het volledige verbruik voor de verwarming en warm water productie van de warmtepompen wordt nagenoeg herleid naar nul. Daarbovenop genereren de zonnepanelen per wooneenheid nog 1.000 tot 1.250 kWh aan energie voor huishoudelijk verbruik. Concreet zal dit een geschatte energiekostbesparing van 1.200 euro per jaar opleveren. Bovendien worden de bewoners zo heel wat minder afhankelijk van toekomstige schommelingen op de energiemarkt.
