Warmtepompen
-
Moet ik mijn woning isoleren als ik een warmtepomp installeer?
Uw warmtepomp en de isolatie van uw woning zijn twee verschillende zaken. Het isolatiepeil (de K-waarde) van uw woning staat los van het rendement van een warmtepomp. Maar als u uw woning goed isoleert, betekent dat wel dat de gewenste binnentemperatuur langer behouden blijft en uw warmtepomp dus minder moet werken.
-
Waar hou ik best rekening mee tijdens de installatie van mijn warmtepomp?
Eerst en vooral is de keuze van de binnenunit zeer belangrijk. U voorziet best dat het ontstane condenswater bij de binnenunit afgevoerd kan worden. Daarna zoeken we een goede plaats voor de buitenunit, bv. aan de gevel, op het dak of een balkon,... De buitenunit moet ook elektrische voeding hebben. Als laatste verbinden we beide units met 2 dunne leidingen, vaak door een wandboring of dakdoorvoer. Het lijkt misschien een grote verbouwing, maar voor installateurs die hier dagdagelijks mee bezig zijn, is het perfect mogelijk om uw hinder te beperken.
-
Wat betekent COP?
COP is de afkorting van Coëffficient Of Performance. De COP geeft de verhouding weer tussen de hoeveelheid afgegeven warmte tegenover de hoeveelheid verbruikte energie van een warmtepomp. Dankzij de COP bepalen we hoeveel van de door de warmtepomp geleverde nuttige energie afkomstig is van de opgenomen energie uit de buitenlucht. Bedraagt de COP van uw warmtepomp 4,20: dan u heeft 4,20 kW verwarming terwijl u slechts 1 kWh elektriciteit betaalt. Hoe hoger de COP-waarde, hoe beter het rendement van uw warmtepomp.
-
Is er veel onderhoud aan een warmtepomp?
Een warmtepomp heeft zeer weinig onderhoudskosten. Bij een lucht-water of lucht-lucht warmtepomp zorgt u er wel best voor dat de aanzuiging vrij blijft door het verwijderen van stof, bladeren en andere obstakels.
-
Kan een warmtepomp gebruikt worden voor elke woning?
Warmtepompen functioneren het best in goed geïsoleerde woningen. De aanwezigheid van vloerverwarming in plaats van radiatoren is ook een sterk voordeel voor een warmtepomp. De temperatuur in een vloerverwarmingsinstallatie (38°C) is lager dan de temperatuur die meestal noodzakelijk is in radiatoren (75°C). Bij vloerverwarming moet de warmtepomp dus minder bijverwarmen en is het rendement hoger. Het is zeer belangrijk te weten wat het noodzakelijk vermogen is van een warmtepomp. Dit betekent dat de warmtepomp zo berekend wordt dat hij exact de warmte geeft die noodzakelijk is, en niet te veel of te weinig. In geval dat men een te hoog vermogen kiest, zal de warmtepomp pendelen tussen aan en uit, wat niet goed is voor de compressor van de warmtepomp. Een warmtepomp zal een beter rendement geven en minder snel verslijten als hij continu in werking is. Het is van het grootste belang dat de exacte warmtebehoefte voor de verwarming en de warmwaterproductie van een woning vooraf berekend wordt door een gespecialiseerde installateur.
Airco
-
Hoe werkt een airco?
Airconditioning is letterlijk het conditioneren van lucht; dat wil zeggen dat de lucht niet alleen wordt afgekoeld of verwarmd, maar er kan tevens worden ontvochtigd en gefilterd. De airconditioner is het apparaat, dat de lucht conditioneert.
-
Word ik ziek door een airco?
Microben hebben in huis nooit airconditioning nodig gehad om over te gaan van de ene op de andere persoon. Airco-toestellen verhogen dus niet het risico om microben over te brengen maar beschikken daarentegen over filters die de vervuilde lucht filteren. Sommige systemen filteren zelfs tabaksrook, ziektekiemen, huismijt en pollen uit de lucht. Wat keelontstekingen betreft, zijn onze toestellen speciaal ontworpen om tocht te vermijden. Een minimum aan gezond verstand is echter van toepassing. Als er buiten een hittegolf heerst, is het aangeraden om geen al te groot verschil tussen binnen- en buitentemperatuur te creëren. Beperk u tot een verschil van max 8°C !!!
Zonnepanelen
-
Stijgt het Kadastraal Inkomen van mijn woning door het plaatsen van zonnepanelen?
NEEN. Voorzover u de zonnepanelen gewoon op het dak van uw bestaande woning (of bijgebouw) laat plaatsen, heeft dit GEEN effect op uw Kadastraal Inkomen. Als u een nieuwe constructie (carport) laat oprichten om uw zonnepanelen op te plaatsen, krijgt die constructie uiteraard wel een Kadastraal Inkomen.
-
Wat is het prosumententarief?
Als u een terugdraaiende teller hebt, stuurt u energie die u niet verbruikt weer het net op. Sinds 2015 betalen eigenaars van zonnepanelen het prosumententarief aan de netbeheerder voor het verwerken van de overtollige stroom. Deze kosten zijn afhankelijk van de grootte van uw installatie (ca. 90-100EUR/kWh)
-
Wat is een terugdraaiende teller?
Wanneer uw zonnepanelen energie produceren die u op dat moment niet verbruikt, stuurt u de elektriciteit het net op. Uw elektriciteitsmeter gaat op dat moment achteruit zodat u ook energie kan verbruiken wanneer uw panelen niet voldoende opleveren, bv. 's nachts.
Zonneboiler
-
Telt een zonneboiler mee bij de berekening van de Energieprestatie van een woning?
Bij de verkoop of verhuur van een huis moet een EPB of energieprestatieberekening uitgevoerd worden. De installatie van een zonneboiler heeft een positieve invloed op het energieverbruik en daarmee ook de kwaliteit van een gebouw. De energiebesparing die een zonneboiler realiseert, wordt immers meegerekend in de zogenaamde EnergiePrestatie van de woning. De EnergiePrestatieRegelgeving stelt een aantal eisen voor isolatie, energieprestatie (isolatie, verwarmingsinstallatie, zonne-energie...) en binnenklimaat van een gebouw.
Ventilatie
-
Vanwaar het groot aantal E-peil punten winst bij dit systeem t.o.v. de andere ventilatiesystemen ?
De winst komt vooral door het feit dat men gebruik maakt van een alternatieve energiebron (warmtepomp) en heeft weinig te maken met kwaliteit van de ventilatie. Met een goed uitgevoerd ventilatiesysteem D wint men ook meer dan 20 E-peil punten. Trouwens, het E-peil is één factor. Denken we ook eens aan het dagelijks energieverbruik… Immers, bij een systeem C ( of systeem C met vraagsturing) komt de koude buitenlucht door de raamroosters rechtstreeks en onverwarmd in de leefruimtes. Die koude lucht moet opgewarmd worden door de verwarmingsinstallatie. Bij een systeem D wordt die lucht voorverwarmd door de warmterecuperatie tot op bijna de lokaaltemperatuur. Het is evident dat hierdoor verwarmingskost bij een systeem D gevoelig lager ligt.