Een heerlijk gevoel toch, die warmte onder uw blote voeten? Vloerverwarming is een duurzaam en zuinig verwarmingssysteem, dat hiervoor zorgt. De aangename warmteverdeling en de onzichtbaarheid van een verwarmingselement zijn bijkomende, belangrijke voordelen. Dat alles maakt dat vloerverwarming is uitgegroeid tot een volwaardig alternatief voor radiatoren. Wij geven u alvast alle nuttige informatie mee: van de verschillende soorten vloerverwarming en hun toepassingsmogelijkheden tot de kostprijs ervan.
Hoe werkt vloerverwarming?
Net zoals bij klassieke radiatoren stelt u gewoon de gewenste temperatuur in, waarna de warmtepomp het water opwarmt en verspreidt door een buizenstelsel. Doordat de verwarmingsbuizen op een vaste afstand van elkaar worden gelegd over de oppervlakte van uw vloer zorgt de straling van het warme water voor een gelijkmatige opwarming van uw ruimtes. Zo ervaart u dat aangenaam warmtegevoel.
Waarom kiezen voor vloerverwarming?
Een groot voordeel van vloerverwarming is de lage energiekost om een aangename kamertemperatuur in stand te houden. Tegenwoordig wordt vloerverwarming dan ook steeds meer als hoofdverwarming gelegd. In oudere woningen raden wij aan om te kiezen voor bijverwarming, een combinatie van vloerverwarming en radiotoren. Dankzij de technologische ontwikkelingen van de laatste jaren is de keuze voor vloerverwarming als hoofdverwarming in uw nieuwbouwwoning zeker niet verkeerd. De nieuwste modellen zorgen ervoor dat de warmte al na 20 minuten voelbaar is, waardoor u de radiatoren kunt schrappen uit uw bouwplannen. Plaatsbesparing dus!
En wat met uw parket? Als u kiest voor een stabiele houtsoort die bestand is tegen verschillen in luchtvochtigheid kunt u vloerverwarming en een houten vloer prima combineren. En laten we ineens ook de mythe ontkrachten dat vloerverwarming slecht is voor de gezondheid. Door de stralingswarmte is er een betere luchtvochtigheid en wordt de luchtcirculatie tot een minimum herleid zodat u geen last heeft van stofdeeltjes. Tel daarbij nog het verlaagd risico op schimmelvorming en zeg nu zelf, vloerverwarming heeft juist een positief effect op uw gezondheid!
Verschillende soorten vloerverwarming
Bij het leggen van vloerverwarming heeft u de keuze uit elektrische en hydraulische installaties. Het laatste type wordt opgedeeld in droge en natte systemen. Bij het natte systeem legt men de buizen in de chape, bij een droge installatie liggen de buizen in isolatieplaten die fungeren als warmtegeleider. Om een goede keuze te maken is het aangewezen om uw situatie met een specialist te bekijken.
Het elektrische systeem wordt meestal aangelegd als bijverwarming voor ruimtes die u niet continu verwarmt zoals badkamers, garages of hobbykamers. De belangrijkste voordelen zijn de eenvoudige installatie en de lage plaatsingskosten. Voor ruimtes die continu verwarmd moeten worden durft de energieprijs wel aanzienlijk oplopen.
Natte vloerverwarming in de chape wordt het meest gelegd. Hierbij worden de buizen rechtstreeks in de cementdekvloer aangebracht, bovenop een isolatielaag onder de dekvloer. De nodige inbouwhoogte bepaalt of uw woning geschikt is voor de installatie van het natte systeem.
Bij het droge vloerverwarmingssysteem liggen de verwarmingsbuizen in isolatieplaten die dienstdoen als warmtegeleider. De vereiste inbouwhoogte is lager, wat het geschikt maakt voor renovaties met een beperkte vloeropbouw.
Het is ook mogelijk om vloerverwarming in te werken in de bestaande vloer door middel van infrezen. Specialisten frezen dan sleuven in de chape waarin de verwarmingsleidingen worden gelegd. Infrezen past u toe bij renovaties waarbij de dekvloer nog in prima staat verkeert.
Wat kost het leggen van vloerverwarming?
De kostprijs van vloerverwarming ligt ongeveer in lijn met traditionele radiatoren, maar door het hoog rendement verdient u deze investering dubbel en dik terug. U bespaart immers op energiekosten aangezien er op een lagere temperatuur wordt verwarmd dan bij de klassieke radiatoren. Het infrezen van vloerverwarming kan al vanaf 25 euro per vierkante meter. Voor een natte installatie betaalt u gemiddeld 35 euro per vierkante meter. Bij vloerverwarming met een droog systeem ligt de prijs nog zo’n 20% hoger.
Overtuigd van vloerverwarming, maar u twijfelt nog of u best zelf instaat voor de installatie of dit beter uitbesteedt? Hou er dan rekening mee dat een lek in de buizen niet eenvoudig te herstellen is.
Voorkom deze teleurstelling en laat uw vloerverwarming installeren door een expert. Maak vandaag nog een afspraak met één van onze specialisten. Samen bekijken we welk type vloerverwarming perfect past bij uw woning.