Ga verder naar de inhoud

Hoe vaak de koelvloeistof van je warmtepomp vervangen

24 / 02 / 2020

Onderhoudsvriendelijkheid: het is absoluut één van de grootste voordelen van elk type warmtepomp. Maar dat betekent niet dat u er nooit naar moet omkijken. Een periodiek onderhoud blijft nodig. De koelvloeistof is daarbij zowat het belangrijkste onderdeel.

Wij leggen u uit wat de functie van het koelmiddel in uw warmtepomp is. En wanneer dit nu precies moet worden aangevuld of vervangen.

Hoe werkt een warmtepomp?

Afhankelijk van het type warmtepomp, wordt er warmte onttrokken aan de lucht, het grondwater of de bodem. De verkregen energie wordt dan gebruikt om uw woning of sanitair water te verwarmen. Op onze pagina over warmtepompen vindt u alle nodige informatie.

En hier speelt de koelvloeistof een belangrijke rol. De onttrokken omgevingswarmte wordt namelijk via deze weg getransporteerd. Deze werkwijze is destijds gekozen, omdat koelvloeistof al op een zeer lage temperatuur het kookpunt bereikt. De vloeistof verdampt en wordt samengeperst door een compressor. Op deze manier worden de dampen warmer dan het water of de lucht in de verwarmingsinstallatie. Deze dampen opvangen gebeurt vervolgens via een condensor in de warmtepomp. Hier geeft de damp zijn warmte af aan de verwarmingsinstallatie. Door gebruik te maken van een ventiel verlaagt de druk en zal de damp afkoelen en weer vloeibaar worden, zodat de cyclus opnieuw kan starten.

Welke soorten koelvloeistof bestaan er?

R-22, R-410A en R-32 zijn geen figuren uit de Star Wars-films, maar verschillende soorten koelvloeistof, Elk hebben ze specifieke eigenschappen om warmte op te slaan, te vervoeren en terug af te geven.

Naar samenstelling zijn er twee opties: het koelmiddel kan een zuivere stof zijn, of een mengsel van twee of meer andere koelvloeistoffen. Staat de keuze vrij? Nee, ook de overheid ziet toe op het gebruik van koelmiddelen. Het gebruikte gas mag namelijk maar een beperkte impact hebben op de opwarming van de aarde. Dit wordt uitgedrukt in een GWP-score (Global Warming Potential). Koelvloeistoffen met een hoge GWP-score zullen in de toekomst geweerd worden, aangezien de wetgeving blijft evolueren en strenger wordt. Vanaf 2020 is het al verboden om koeltoepassingen op de markt te brengen met een GWP-score hoger dan 2500.

Vandaag wordt het performantere en milieuvriendelijk koelmiddel R-32 meer en meer gebruikt door de bekende fabrikanten van warmtepompen. Met een GWP-waarde van 675 is dit koelmiddel drie keer milieuvriendelijker dan zijn bekendste voorganger: R-410A. Gezien R-32 een zuivere stof is kan het ook eenvoudiger gerecycleerd worden en kan het als gas of vloeistof worden aangevuld. Niet alleen uw energieverbruik daalt trouwens met dit product, maar ook uw onderhoudskosten.

Hoe vaak moet ik de koelvloeistof van mijn warmtepomp vervangen?

Een warmtepomp vergt weinig onderhoud, dat is algemeen geweten. De jaarlijkse onderhoudsplicht door een koeltechnisch gecertificeerd bedrijf geldt trouwens enkel voor toestellen die meer dan drie kilogram koelmiddel bevatten.

Als u buiten deze wettelijk verplichting valt raden wij u desondanks toch aan om minimaal elke twee jaar een onderhoud aan uw warmtepomp te laten uitvoeren. Hierbij wordt de werking gecontroleerd alsook voor het reiniging gezorgd. Koelmiddelvloeistof moet normaal gezien niet bijgevuld worden. Ook sporen we eventuele lekkages op en worden defecte onderdelen vervangen. Alleen op deze manier behoudt uw warmtepomp jarenlang zijn optimale rendement.

Meer over warmtepompen?

Wilt u graag meer informatie over het periodieke onderhoud van uw warmtepomp? Neem vandaag nog contact op met één van onze specialisten.

Contact