Iedereen kent wellicht wel het kastje, dat aan de muur wordt geplaatst bij de installatie van zonnepanelen. Maar slechts enkelen weten dat het hier gaat over de zogenaamde omvormer. Iets wat bij zonnepanelen hoort, zoals bier bij een café. Maar wat is nu de precieze functie van een omvormer? En welke omvormer past het best bij uw zonnepanelen? Wij geven hieronder een antwoord op al uw vragen.
Wat is de functie van een omvormer, en hoe werkt dit?
De omvormer, ook wel inverter genoemd, is een noodzakelijk onderdeel bij uw zonnepanelen. Het zorgt er namelijk voor dat de opgewekte zonne-energie bruikbaar is voor uw elektrische huishoudtoestellen. De gelijkstroom die uw zonnepanelen opwekt wordt naar de omvormer geleid, waar deze wordt omgezet in bruikbare wisselstroom van 230 volt. En die omvorming dient efficiënt te gebeuren, zodat er zo weinig mogelijk energie verloren gaat.
De omvormer volgt daarnaast ook de verschillen in spanning en frequentie in het netwerk op en zorgt ervoor dat de energie op een veilige manier wordt geproduceerd. Het overschot aan energie geeft het apparaat bijvoorbeeld af aan het elektriciteitsnetwerk.
Welke omvormer is geschikt voor uw zonnepanelen?
Bij de aankoop is het belangrijk om de juiste omvormer te kiezen, die past bij het vermogen van uw zonnepanelen. Wij zorgen er daarbij steeds voor dat het vermogen van uw zonnepanelen hoger ligt dan het vermogen van de omvormer. Op die manier is de stroomopbrengst maximaal.
Het bepalen van de geschikte omvormer vereist dus enige technische kennis. We raden u daarom aan om een betrouwbare installateur te contacteren, die adviseert welke omvormer het best aansluit bij uw situatie.
Verschillende soorten en merken van omvormers
Er bestaan drie verschillende soorten omvormers die u kunt aansluiten op uw zonnepanelen, elk met hun specifieke eigenschappen.
1. String-omvormer
Bij string-omvormers worden alle zonnepanelen in één of meerdere strings (series) aangesloten op een centrale omvormer. Belangrijk om weten wel: schaduw op één van de panelen is voldoende om de stroomproductie van de hele string negatief te beïnvloeden. Daarom kiest u best voor een string-omvormer, wanneer alle zonnepanelen dezelfde oriëntatie hebben en er geen schaduw valt op uw panelen.
Bekende merken: SMA, Huawei, Fronius
2. Micro-omvormer
Om ervoor te zorgen dat elk paneel het beste rendement haalt, worden de zonnepanelen per één of twee gekoppeld aan één micro-omvormer. Dit systeem wordt aangeraden wanneer de panelen een verschillende oriëntatie hebben, of wanneer bepaalde panelen last hebben van schaduwval. De installatie van meerdere micro-omvormers is wel duurder in aankoop, dan één centrale omvormer.
Bekende merken: SMA, ABB, Enphase
3. Optimizer-systeem
Een optimizer-systeem is vergelijkbaar met dat van micro-omvormers. Er wordt aan elk zonnepaneel een optimizer gekoppeld (MPP tracker) die zorgt voor de optimale stroomproductie. De tracker geeft ineens ook een beeld van de opbrengst van uw systeem. Een centrale omvormer blijft daarnaast nog wel nodig, om de gelijkstroom om te zetten naar wisselstroom.
Bekende merken: Solaredge
Levensduur en kostprijs van een omvormer
Zoals we elders ook al aan u vertelden, bedraagt de levensduur van zonnepanelen minstens 25 jaar. En dit met vrij weinig rendementsverlies. Dit is niet het geval voor een omvormer. Die zal je gemiddeld éénmaal op de levensduur van de installatie moeten vervangen, dit steeds afhankelijk van de kwaliteit van het apparaat. De kostprijs van een omvormer verschilt uiteraard afhankelijk van het type, maar reken wel op een bedrag vanaf 1.000 euro.
Het mag duidelijk zijn: de juiste omvormer voor uw zonnepanelen kiezen is erg belangrijk. Maak daarom vandaag nog een afspraak met één van onze specialisten. Hij of zij selecteert samen met u het type omvormer dat perfect bij uw situatie past. En we zorgen natuurlijk ook voor een vlekkeloze installatie ervan.