Zoals u misschien al wist, kreeg België van de Europese Unie de opdracht om de klassieke elektromechanische meters met draaitellers vanaf dit jaar te vervangen door slimme meters voor gas en elektriciteit. Iets wat bij heel wat huidige en toekomstige mensen met zonnepanelen op het dak de nodige vragen oproept. Wat zal bijvoorbeeld de invloed van deze digitale meter zijn, op het rendement van hun zonnepaneleninstallatie? En wat met het huidige voordeel, dankzij de terugdraaiende teller? En dé grote hamvraag: is het investeren in zonnepanelen überhaupt nog wel de moeite? Wij zetten enkele praktische antwoorden voor u op een rijtje, over de gevolgen van de introductie van deze slimme meter.
Allereerst: waarvoor dient een slimme meter?
De slimme meter is meer dan een digitale meter met een elektronisch display. Verschillende slimme functies zijn ingebouwd, om zoveel mogelijk informatie te verzamelen. Het toestel registreert niet alleen hoeveel stroom u van het net afneemt en hoeveel u erin injecteert, maar verstuurt dit ook naar uw netwerkbeheerder.
Zijn er voordelen aan het gebruik van een digitale meter?
Doordat uw meterstanden automatisch worden doorgestuurd, hoeft u hier uw donkere kelder niet meer voor in te duiken. Ook die vervelende bezoekjes aan huis van de netbeheerders om manueel uw meterstanden te komen opmeten, zijn dankzij de slimme meter voorgoed verleden tijd. Daarnaast kan een digitale meter perfect vanop afstand worden aan- of afgesloten, zoals bij een verhuis. Stel uw digitale meter in op ‘budgetmetermodus’ en vermijd hierdoor de installatie van de huidige afzonderlijke budgetmeters, en de bijhorende kosten. U krijgt een terugkoppeling van uw elektriciteitsverbruik in real time op uw smartphone, zodat u sneller die oude energieverslindende diepvries kunt opsporen.
Welke gevolgen heeft een slimme meter voor uw zonnepanelen?
Eigenaars van zonnepanelen die voor het einde van 2020 geïnstalleerd zijn, moet zich geen zorgen maken: de slimme meter zorgt niet voor een daling van het rendement. U krijg namelijk de keuze uit twee systemen. Wie reeds zonnepanelen heeft of er laat plaatsen voor het einde van 2020, kan beslissen om het voordeel van een terugdraaiende teller te behouden tot 15 jaar na de plaatsing. De elektriciteit die u op het net zet wordt tegen hetzelfde tarief vergoed dan de stroom die u van het net afneemt. De slimme meter draait dan virtueel terug en u behoudt uw rendement.
Een andere keuze is die voor de nieuwe regeling, waarbij de distributietarieven worden aangerekend op basis van de bruto afname van elektriciteit. De kost van het zogenaamde prosumententarief – een forfaitair bedrag gebaseerd op de capaciteit van de geïnstalleerde omvormers voor gebruik van het net – valt weg bij deze regeling. Deze optie is sowieso van kracht bij mensen die na 2020 hun zonnepanelen aanschaffen.
Wanneer u voor de laatste mogelijkheid kiest raden we aan om zoveel mogelijk stroom onmiddellijk te verbruiken, op het moment dat uw zonnepanelen elektriciteit produceren. Het principe is simpel: hoe minder elektriciteit u van het net haalt, hoe minder u betaalt. Maar dat is niet voor iedereen eenvoudig, omdat de meeste mensen overdag aan het werk zijn en de consumptie van elektriciteit vooral ’s avonds plaatsvindt. Het direct gebruik van zelf opgewekte stroom kunt u met een aantal ingrepen opdrijven. Zo kunt u bijvoorbeeld de vaatwasser en de wasmachine overdag gebruiken en de timer van uw warmwaterboiler bijstellen.
De intrede van een batterijsysteem komt weer een stapje dichterbij.
U merkt het: ook als u in de loop van de komende jaren een slimme meter krijgt, zal uw zonnepanelensysteem rendabel blijven. Dit dankzij de beloofde compensatieregeling én de garantie op een rendement, tot 15 jaar na plaatsing. Investeren in zonne-energie blijft dus slim, ook met digitale meters.
Interesse om zonnepanelen nog te laten plaatsen voor 31 december 2020, zodat u de keuze krijgt in welk systeem u wilt stappen? Lees hier dan na of uw dak geschikt is voor het plaatsen van zonnepanelen. Of maak vandaag nog een afspraak met één van onze ervaren specialisten.