De verstrengde coronamaatregelen zorgen ervoor dat telewerk momenteel verplicht is. Desondanks blijft ventilatie in bedrijven ontzettend belangrijk. Zeker wanneer uw medewerkers toch in het bedrijf aanwezig moeten zijn, omdat werken vanop afstand simpelweg niet mogelijk is. Voldoende ventileren is daarbij verplicht, naast het gebruik van mondmaskers en voldoende afstand houden. En dit in alle ruimtes, inclusief de kantine.
Goede ventilatie in bedrijven is hoe dan ook iets om altijd aandacht voor te hebben. Bijzondere pandemietijden of niet. Het voortdurende verversen van de binnenlucht zorgt namelijk voor een gezondere omgeving om in te werken. Zeker in kleine en afgesloten ruimtes zorgt u er best voor. Ventilatie zorgt in dat geval voor meer productiviteit en tevredenheid onder uw werknemers.
Omwille van corona staat goede ventilatie in bedrijven momenteel nog meer in de kijker. En terecht. Het vermindert namelijk het risico op een besmetting onder uw werknemers. Iets wat niet alleen de gezondheid op het spel zet, maar ook de continuïteit van uw bedrijf. Concreet ademt elke persoon op de werkvloer microdruppels uit, waarin potentieel het virus kan zitten. Goede continue ventilatie zorgt er dan voor dat deze microdruppels niet in de lucht blijven hangen, maar meteen afgevoerd worden.
Ventilatie in bedrijven: twee mogelijkheden
Als het om het verversen van de lucht op de werkvloer gaat zijn er twee belangrijke mogelijkheden:
- De beste optie is het gebruik van een volwaardig ventilatiesysteem. Dit noemt men ook de mechanische methode. Op deze manier wordt de binnenlucht ook echt actief afgevoerd en verse buitenlucht binnengehaald. Zeker in deze coronatijden is het daarbij belangrijk om de recirculatie uit te schakelen. Zorg ervoor dat enkel de warmte wordt gerecycleerd.
- Als u geen ventilatiesysteem heeft is natuurlijke ventilatie een mogelijkheid. Hierbij zet u twee ramen of deuren tegen elkaar open. Dit is echter niet optimaal, omdat de luchtstroom zo telkens in dezelfde horizontale richting gaat. Met name de werknemers die bij de opening zitten waarlangs de lucht terug buitengaat, lopen een risico. Bij een ventilatiesysteem wordt de vervuilde lucht meteen naar boven weggezogen.
Controleer de ventilatie met een CO2-meter
De CO2-waarde voor elke ruimte is de perfecte indicatie van hoe goed u ventileert. Elke werknemer ademt namelijk lucht in, om vervolgens CO2 uit te ademen. Bovendien bent u als werkgever ook wettelijk verplicht om voor een werkomgeving te zorgen die CO2-veilig is. Op zich hoeft u dit niet zelf constant te meten en is een preventieadviseur hierbij voldoende. Toch is het in tijden van corona geen overbodige luxe om zelf aan de slag te gaan. Er zijn tegenwoordig al goede CO2-meters op de markt voor ongeveer 150 euro. Om u een idee te geven: tot 800 à 900 deeltjes per miljoen (ppm) zit u goed qua CO2-waarde. Boven de 1.000 deeltjes is de binnenlucht ongezond en wellicht onvoldoende geventileerd.
Precies om deze reden is de ruimte af en toe verluchten niet voldoende. Op het moment dat u dit doet gaat de CO2-waarde inderdaad serieus omlaag. Maar van zodra u stopt met verluchten schiet het aantal deeltjes per miljoen snel de hoogte in. Bovendien zorgt verluchten voor temperatuurwisselingen, waardoor het minder aangenaam wordt voor werknemers. Ga dus voor continue ventilatie. Zeker op de momenten dat de ruimte wordt gebruikt.
Enkele extra tips rond ventilatie in bedrijven
- Naast het meten van de CO2-waarde is er nog een goede manier om te weten dat u onvoldoende ventileert. Van zodra de ruimte muf ruikt of u een zweetgeur opmerkt is het tijd om in actie te schieten. Hou er wel rekening mee dat uw neus zich na verloop van tijd aanpast aan de omgeving.
- Op zich is extra onderhoud van uw ventilatiesysteem voor corona meestal niet nodig. Check voor alle zekerheid even of extra maatregelen nodig zijn. Sla wel zeker geen normale onderhoudsbeurten over. Met name verstopte filters dient u te allen tijde te vermijden. Niet zozeer omwille van het opnieuw verspreiden van het virus, maar omwille van de lagere hoeveelheid verse lucht die binnenkomt. Daarnaast dient ook de warmtewisselaar gecontroleerd te worden. Via eventuele lekken kan vervuilde binnenlucht zo toch terug binnenkomen. Bent u niet zeker of dit de laatste jaren wel allemaal plichtsbewust gecontroleerd en onderhouden is geweest? Dan loont het zeker de moeite om dit nu aan te pakken.
- Zet hoe dan ook geen ventilatoren in uw bedrijf. Deze verplaatsen namelijk de lucht, in plaats van deze te verversen. U doet er dus meer kwaad dan goed mee.
- Goed om weten nog: het verhogen of verlagen van de temperatuur of luchtvochtigheid heeft geen effect op het verspreiden van virussen. Focus u dus op het ventileren in uw bedrijf.
Op zoek naar een ventilatiesysteem voor uw bedrijf? Of wenst u een onderhoud? Neem vandaag al contact op met één van onze ervaren specialisten. Samen met u komen we tot de ideale oplossing op maat.