Zonnepanelen installeren: het is al jarenlang een zeer interessante investering. Niet alleen omdat u het milieu er een handje mee helpt, maar ook voor uw eigen portemonnee. In tijden waarin de energieprijzen onzeker blijven, daalt de kost van zonnepanelen installeren alsmaar verder.
Op 1 januari 2021 verandert er echter één en ander op het gebied van zonnepanelen installeren. Desondanks loont het ook nadien de moeite om de sprong te wagen. Wij leggen u uit waarom.
De komst van de digitale teller voor zonnepanelen
De belangrijkste verandering voor 2021 heeft te maken met de verplichting van de digitale meter voor het elektriciteitsnet. Deze werd al in 2019 gelanceerd, maar wordt dan dus de norm. Het grote verschil is dat deze digitale meter uw echte energieverbruik beter opvolgt. Er zijn namelijk twee aparte tellers: eentje voor het verbruik van elektriciteit via het net, en eentje voor de energie te meten die u zelf opwekt via zonnepanelen én aanbiedt op het elektriciteitsnet. Een oude analoge teller ziet u daarentegen letterlijk terugdraaien, van zodra u dit laatste doet. Maar ook digitale meters zijn tot 31 december 2020 een terugdraaiende teller, in een virtuele vorm.
Vanaf 1 januari 2021 wordt voor elke nieuwe installatie van zonnepanelen dus een digitale meter voorzien. De terugdraaiende teller is daarmee ook verleden tijd. Maar tegelijk hoeft u vanaf deze datum ook het zogenaamde prosumententarief niet meer te betalen. Dit is een vast jaarlijks bedrag dat u betaalt om het elektriciteitsnet te mogen gebruiken, op basis van het vermogen van uw omvormer. Zelfs wanneer u amper stroom van het elektriciteitsnet afneemt, moet u in het oude systeem dus een forfaitair bedrag neertellen om deze optie open te houden.
In plaats daarvan komt er een nieuw en duidelijk systeem, dat de terugdraaiende teller vervangt. Voor het gebruik van elektriciteit van het net betaalt u vanaf 2021 een tarief per kWh, zonder apart forfait. Voor alle energie die u omgekeerd aan de energiebeheerder aanbiedt vanuit uw zonnepanelen is er sprake van een toekomstige vergoeding per kWh. Hierover is op dit moment echter nog geen concrete duidelijkheid voor particulieren. Deze vergoeding zal wellicht wel wat lager zijn dan wat u vandaag krijgt via de terugdraaiende teller. Het verschil is echter makkelijk zelf op te vangen, door de pieken in uw elektriciteitsverbruik aan te passen. En de zelf opgewekte energie meteen zelf te gebruiken, in plaats van te ‘parkeren’ op het elektriciteitsnet. In het nieuwe systeem ligt de nadruk namelijk op het zo veel mogelijk zelf voorzien in uw elektriciteit. Door bijvoorbeeld overdag de wasmachine of droogkast te laten draaien haalt u meteen profijt uit de energie die uw zonnepanelen op dat moment binnenhalen.
Een nieuwe premie voor de installatie van zonnepanelen in 2021
Verder komt de overheid vanaf 1 januari 2021 met een nieuwe premie voor de installatie van zonnepanelen. Belangrijkste voorwaarde is dat u al voor 1 januari 2014 was aangesloten op het elektriciteitsnet. De nieuwe subsidie voor de installatie van zonnepanelen is maximaal 1.500 euro en maximaal 40% van de totale kostprijs van uw installatie. In de praktijk krijgt u 300 euro voor elke kilowattpiek (kWp) die uw installatie kan opwekken, tot en met 4 kWp. Daarboven krijgt u 150 euro per kWp, tot en met 6 kWp. Deze bedragen zullen vanaf 2022 overigens jaarlijks beginnen te dalen met ongeveer 25%. Meteen in 2021 de stap zetten is dus aangeraden.
De nieuwe premie zorgt ervoor dat de terugverdientijd van zonnepanelen ook in 2021 op peil blijft. Hiervoor blijft een periode van acht tot twaalf jaar de maatstaf. Voor de investering in zonnepanelen kan u bij de meeste banken bovendien een interessante groene lening afsluiten.
Terugdraaiende teller of het nieuwe systeem voor zonnepanelen: wat is het beste?
Voor elk gezin is de situatie een beetje anders. Daarom is het interessant het vraagstuk te bekijken met een specialist ter zake. Het nieuwe systeem bij voorbaat voor u afschrijven is zeker voorbarig. Belangrijk is om te kijken naar hoeveel energie u wanneer kan verbruiken. De bedoeling is namelijk om de opgewekte energie via zonnepanelen direct (bijna) volledig op te gebruiken. Kan u de pieken verschuiven naar overdag? Of is dit zelfs nu al het geval? Dan wordt zonnepanelen installeren in 2021 alleen maar interessanter. Met de juiste hoeveelheid en het juiste rendement, heeft u dan namelijk amper of geen nood aan extra energie via het elektriciteitsnet. Uw installatie kan zelf alles voorzien. En als u zo nu en dan toch elektriciteit van het net nodig heeft, is dit zonder het prosumententarief interessanter. Doe zelf even de test, met de digitale simulator van de Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt (VREG).
De toekomstige verdere doorbraak van de thuisbatterij voor energie via zonnepanelen zal het nieuwe systeem ook na 2021 nog interessanter maken. Kijk bij uw beslissing ook zeker even naar de mogelijkheden die hierin vandaag al zijn.
Interesse om zonnepanelen te laten plaatsen in 2021? Neem vandaag al contact op met één van onze ervaren specialisten. Zo kan u zo snel mogelijk geld begint uit te sparen