Het op tijd en stond reinigen van uw zonnepanelen, zorgt ervoor dat de installatie optimaal rendeert. Net zoals u jaarlijks minstens één keer langs de garagist passeert met uw wagen, doet u er goed aan om ook de zonnepanelen op uw dak het nodige onderhoud te geven.
Voordat u in paniek slaat: zonnepanelen reinigen moet u niet zo regelmatig doen. Een jaarlijkse poetsbeurt is echter wel aan te raden. Vuile exemplaren hebben immers een negatief effect op uw energieopbrengst. En dat zou zonde zijn. Zonnepanelen gaan namelijk vele jaren mee.
Naast het reinigen zorgt ook een jaarlijkse technische controle van de installatie voor een langere levensduur. Hierbij onderzoekt een vakman onder meer de montage van de zonnepanelen, plus de werking van de elektrisch verbindingen en de omvormer.
Zonnepanelen reinigen kan u daarentegen perfect zelf in handen nemen. Hebt u echter geen enkel idee hoe u hieraan moet beginnen? Wij zetten u graag op weg, met de volgende aandachtspunten:
1. Hoe vuil zijn mijn zonnepanelen?
Door de structuur en de hitteontwikkeling zijn zonnecollectoren grotendeels zelfreinigend. Uitwerpselen van vogels verdrogen en verpulveren, waarna regen het stof wegspoelt. De hellingshoek is daarbij bepalend voor de hoeveelheid vuil dat er op de panelen achterblijft. Ook de omgeving is een bepalende factor. Indien u in een bosrijke omgeving woont heeft u meer last van achterblijvende bladeren en stuifmeel. Ook de aanwezigheid van vervuilende industrie en landbouwbedrijven zorgen door hun activiteiten meer dan eens voor vuilere zonnepanelen. En dat heeft dan weer het nodige rendementsverlies tot gevolg.
Kortom: een jaarlijkse poetsbeurt en controle is dus aangewezen.
2. Hoe begin ik aan het reinigen van mijn zonnepanelen?
Controleer om te beginnen altijd even met het blote oog of er achterblijvend vuil aanwezig is. Van zodra u ziet dat dit echt wel het geval is, schiet u best in actie. Het ideale moment om uw zonnepanelen schoon te maken daarbij, is aan het begin van de lente. Op die manier is uw installatie in absolute topconditie, voor de aankomende maanden met het hoogste aantal zonuren. Tijdens de drogere zomerperiodes doet u er daarnaast goed aan om af en toe het stof van uw zonnepanelen met een tuinslang weg te spuiten.
Belangrijk daarbij: gebruik zeker geen schuurmiddelen of een hogedrukreiniger. Wanneer u merkt dat er mos groeit aan de metalen randen van het frame, is dit te wijten aan vuilophoping. U heeft in dat geval dus te lang gewacht met het zonnepanelen reinigen. Verwijder het mos dan ook zo snel mogelijk, om te voorkomen dat het de onderste cellen van het paneel bedekt. Daardoor zal er namelijk schaduw ontstaan op de zonnecollectoren.
3. Moet ik in de winter zonnepanelen reinigen?
Sneeuw op uw installatie zorgt ervoor dat de zonnecellen minder licht ontvangen, waardoor de opbrengst logischerwijze ook lager ligt. Dit rendementsverlies is echter tijdelijk. Van zodra de zon erin slaagt om de sneeuw te laten smelten, lost het probleem zich vanzelf op. Breng uzelf dus nooit in gevaar, door sneeuw van uw zonnepanelen te ruimen bij een ernstige winterprik. Wat u natuurlijk eventueel wel kunt doen, is de toegankelijke exemplaren even met een aftrekker sneeuwvrij maken.
4. Wat met gespecialiseerde firma’s voor het reinigen van zonnepanelen?
Er zijn bedrijven in de branche, die zich hebben gespecialiseerd hebben in deze materie. Indien u overweegt om hierop een beroep te doen, stelt u zich best even de vraag of de kostprijs van het professioneel laten reinigen van zonnepanelen, opweegt tegen het rendementsverlies. In de meeste gevallen is het antwoord hierop duidelijk: neen, dat is het niet. Bij een drastische daling van de opbrengsten van uw zonnepanelen doet u er beter aan om een erkend installateur te contacteren, zodat deze u kan informeren over de mogelijke oorzaken.
Regelmatig onderhoud van uw zonnepanelen is belangrijk. Het zorgt er namelijk voor dat u niet onnodig rendement verliest. Dit kunt u gerust zelf doen. Maar voor technisch onderhoud doet u er goed aan om contact op te nemen met een specialist. Zo bent u helemaal gerust, over de goede werking van de installatie.