Proficiat, u heeft een nieuw droomhuis gevonden! Maar wat nu met de zonnepanelen op het dak van uw huidige woning? Is dit een verloren investering geweest? Niet noodzakelijk: er zijn namelijk verschillende opties om uit te kiezen, met bijhorende consequenties. Wij overlopen ze hieronder, zodat u zeker een weloverwogen beslissing maakt over de belangrijke vraag: “laat ik mijn zonnepanelen achter of neem ik ze mee naar mijn nieuwe woning?”
Bij de installatie van zonnepanelen op het dak van uw huidige woning heeft u samen met een expert nauwkeurig bekeken of uw dak wel geschikt was. Waar kunnen ze best geplaatst worden? Zijn er schaduwelementen aanwezig? Welk type zonnepanelen is het meest geschikt? Wat is het verwachte rendement? Indien u overweegt om uw zonnepanelen te verhuizen naar uw nieuwe woning, dient u allereerst deze vragen opnieuw te stellen.
Waarom overwegen om uw zonnepanelen mee te verhuizen?
Als u beslist om de volledige zonnepaneleninstallatie (inclusief omvormer en groenestroommeter) over te plaatsen naar het dak van uw nieuwe woning, is dit vooral een financiële overweging. Het belangrijkste aspect hierbij is dat de toekenning van groenestroomcertificaten gewoon geldig blijft. Zelfs de oude minimumprijs van de certificaten blijft behouden. Bij gebruik van de installatie op het nieuwe adres zal de teller trouwens ook gewoon verderlopen.
Als u beslist om de volledige zonnepaneleninstallatie over te zetten naar uw nieuwe woning blijft de toekenning van groenstroomcertificaten dus gewoon doorlopen. Als u de zonnepanelen overlaat aan de nieuwe bewoners verliest u het recht op de groenestroomcertificaten en de bijhorende opbrengsten. Na verkoop van de woning wordt het eerstvolgende certificaat dan ook uitbetaald op het rekeningnummer van de nieuwe eigenaar.
Opgelet: als u de verhuisde zonnepaneleninstallatie in de EPB-aangifte van uw nieuwe woning laat opnemen, verliest u het recht op groenestroomcertificaten. Er is natuurlijk ook de mogelijkheid om dit niet te doen en te blijven genieten van de certificaten. Maar dan moet u beschikken over de originele goedkeuring van voor 14 juni 2015.
Concreet: hoe verloopt de verhuis van zonnepanelen?
De feitelijke verhuis van uw zonnepanelen heeft natuurlijk ook een kostprijs. Een expert dient de hele installatie te demonteren om opnieuw te kunnen installeren op het dak van uw nieuwe woning. Het is dus aangewezen om na te gaan of de kostprijs hiervan in verhouding staat tot de verwachte opbrengsten op het dak van uw nieuwe woning.
Omwille van de veiligheid moet u uw installatie bovendien opnieuw laten controleren door een erkende keurder, vooraleer u deze terug in gebruik neemt. Indien u de zonnepanelen achteraf pas kunt installeren op het dak van uw nieuwe woning, kunt u deze in tussentijd tijdelijk opslaan. Een bericht aan uw netbeheerder hiervoor is noodzakelijk, zodat de installatie tijdelijk buiten gebruik wordt geplaatst. Net zoals de adreswijziging, wanneer u de zonnepanelen meteen installeert.
En wat u kiest ervoor om uw zonnepanelen niet te verhuizen?
U kunt er ook voor kiezen om uw huidige zonnepanelen achter te laten en nieuwe zonnepanelen aan te schaffen voor uw nieuwe huis. Uw oude woning is op deze manier meer waard en u bespaart uzelf de logistieke beslommeringen. Dit is mogelijk een wijze beslissing, aangezien de meeste potentiële kopers uiteraard interesse hebben in een zonnepaneleninstallatie en bereid zijn hier meer voor te betalen. Onderzoek wijst zelfs uit dat de waarde van een woning met zonnepanelen gemiddeld 6.000 euro stijgt, in vergelijk met een woning zonder deze installatie.
Met deze meeropbrengst kunt u er dan voor kiezen om een aangepaste zonnepaneleninstallatie op maat van uw nieuwe woning te laten plaatsen. Een extra voordeel hierbij is dat de nieuwe generatie zonnepanelen een hoger rendement heeft, dan de zonnepanelen die u enkele jaren geleden heeft laten installeren.
Conclusie: de beslissing om uw zonnepanelen mee te verhuizen is duidelijk een kwestie van het afwegen van de (financiële) voor- en nadelen. U wilt uw groenestroomcertificaten behouden, maar tegen welke prijs? Zonnepanelen zijn immers onderhevig aan slijtage en halen na verloop van tijd minder rendement.
Twijfelt u tussen een verhuis van uw oude zonnepanelen of een nieuwe installatie: contacteer vandaag nog een van onze specialisten, om samen uw opties en de bijhorende consequenties te bekijken.