Hoe een bedrijfshal het best verwarmen
Een bedrijfshal verwarmen is alleen al omwille van de omvang van de ruimte vaak een uitdaging. Vroeger gebruikte men hierbij steevast een klassieke stookolieketel met bijhorend gigantisch mazoutverbruik. Daarbij was er vaak slechts één centraal verwarmingspunt, waardoor de temperatuur slecht verspreid werd. Zowel financieel als op het gebied van comfort voor de werknemers zijn er vandaag de dag gelukkig heel wat meer mogelijkheden als het om een bedrijfshal verwarmen gaat. Wij zetten deze graag voor u op rij.
Allereerst is het belangrijk om te beseffen dat uw specifieke situatie in belangrijke mate bepaalt wat de beste methode is. Zo spelen de hoogte van het plafond en de aanwezige isolatie als fysieke eigenschappen de belangrijkste rol bij het verwarmen van een bedrijfshal. Maar ook hoe u de ruimte effectief gebruikt speelt natuurlijk mee. Is er bijvoorbeeld veel of weinig luchtbeweging en tocht? En welke producten bewaart u allemaal? Bovendien is het belangrijk om bij het kiezen van de verwarmingsmethode te kijken naar uw persoonlijke voorkeuren. Zo is er de vraag of u de hele ruimte op de juiste temperatuur wil krijgen of niet. En of de eventuele bestaande oplossing voor het hele bedrijf al dan niet gebruikt kan worden. Stuk voor stuk zaken waarbij de hulp van een expert in het verwarmen van bedrijfshallen geen overbodige luxe is.
Direct of indirect uw bedrijfshal verwarmen
Luchtverwarming is meestal de beste manier om de ruimte op de juiste temperatuur te krijgen. Deze installaties worden ook wel heaters, luchtverhitters of ventilatorkachels genoemd. Hierbij wordt door één of meerdere strategisch geplaatste toestellen de lucht uit de ruimte gehaald en vervolgens opgewarmd terug in de bedrijfshal geblazen. Dankzij luchtverwarming gebeurt dit over de volledige oppervlakte, in tegenstelling tot andere methodes op basis van stralingswarmte.
Belangrijk hierbij is hoe de installatie zelf gevoed wordt. Hierbij komt de beslissing over een indirect of direct systeem kijken. Bij de indirecte methode gebeurt het verwarmen van de bedrijfshal via de bestaande centrale verwarming van de hele onderneming. Hoewel dit de eenvoudigste werkwijze is heeft het echter ook enkele nadelen. Allereerst kan u de gewenste temperatuur moeilijker specifiek afstemmen op de grote ruimte, tegenover bijvoorbeeld de kantoorruimtes. Bovendien is een indirect systeem minder snel in reactietijd. Ook is het mogelijk dat uw bestaande verwarmingssysteem hoe dan ook onvoldoende capaciteit heeft om ook de bedrijfshal mee te verwarmen.
Daartegenover staat een direct systeem, dat volledig apart wordt gevoed. Dit is meestal zowel energiezuiniger als comfortabeler voor uw medewerkers. Zeker in combinatie met circulatieventilatoren. Hierbij zijn er verschillende opties in energievoorziening. Een klassiek systeem op basis van aardgas of mazout behoort nog steeds tot de mogelijkheden, maar steeds vaker wordt de stap gezet naar milieuvriendelijkere en voordeligere oplossingen zoals zonnepanelen of een warmtepomp.
Destratificatie: een aanrader bij het verwarmen van een bedrijfshal
Warme lucht stijgt omdat het lichter is dan de koude variant. Hierdoor kan het aan het plafond van een hoge ruimte al snel een tiental graden warmer zijn dan op de grond. In de eerste plaats moet u hierdoor meer verwarmen en dus ook meer uitgeven om de gewenste temperatuur voor uw werknemers te bekomen. Bovendien zorgt het ervoor dat het langer duurt voordat u het gewenste aantal graden Celsius bereikt hebt.
Met name bij een bedrijfshal met een hoogte van meer dan tien meter is destratificatie dan ook een aanrader. Met dit bijkomende systeem worden bovenaan ventilatoren geplaatst, die de warme lucht vervolgens continu naar beneden drukt. Deze oplossing bij het verwarmen van een bedrijfshal levert meestal een extra besparing op de energiefactuur op van twintig tot zelfs veertig procent, afhankelijk van de grootte van de ruimte.
Wilt u uw bedrijfshal verwarmen, maar weet u nog niet wat voor u precies de beste manier is? Neem vandaag contact op met één van onze ervaren specialisten. Samen met u komen we tot de ideale oplossing op maat.