Ga verder naar de inhoud

De voor- en nadelen van vloerverwarming

12 / 08 / 2019

Een nieuwbouwproject of een grondige renovatie op til? Vroeg of laat wordt u voor de keuze gesteld: kiest u voor vloerverwarming of houdt u vast aan de klassieke manier van verwarmen op basis van radiatoren? Geen eenvoudige keuze. De aangewezen installatie hangt af van het beschikbare budget, het type woning, uw levensstijl en eventuele persoonlijke voorkeuren. Hoewel vloerverwarming geldt als energiezuinig en ruimtebesparend, zijn ook hier nadelen aan verbonden. Wij zetten zowel de voor- en nadelen van vloerverwarming op een rij zodat u een geïnformeerde keuze kunt maken.

Verwarmen én verkoelen: geothermische warmtepompen en vloerverwarming zijn een meer dan geslaagde combinatie.
Verwarmen én verkoelen: geothermische warmtepompen en vloerverwarming zijn een meer dan geslaagde combinatie.

Het principe van vloerverwarming

Bij het klassieke verwarmingssysteem verwarmt de centrale verwarming het water en wordt dit naar de beschikbare verwarmingselementen – de radiators – geleid die de warmte afgeven aan de ruimte. Bij vloerverwarming neemt uw vloer de functie van een radiator over: de warmte wordt aan de ruimte afgegeven door leidingen die over de volledige oppervlakte van uw vloer zijn verdeeld. Hierdoor krijgt u een aangenaam warmtegevoel door de gelijkmatige stralingswarmte.

De voordelen van vloerverwarming

Er zijn een aantal redenen waarom u best kunt kiezen voor vloerverwarming in plaats van de klassieke radiatoren en convectoren:

Energiebesparing

Dankzij vloerverwarming kunt u serieus besparen op uw energiefactuur. Om een aangename temperatuur te krijgen dient het verwarmingswater bij radiatoren minimum 60° C te bedragen, terwijl 35° C al ruim voldoende is bij vloerverwarming. De cv-ketel moet dus minder hoge temperaturen leveren, waardoor er een hoger rendement wordt bekomen. De gevoelstemperatuur van een ruimte wordt namelijk bepaald door de warmte van de wanden en de temperatuur van de ruimte. Doordat de vloer steeds een hogere temperatuur heeft bij een vloerverwarmingsinstallatie stijgt de aanwezige oppervlaktetemperatuur zodat de ruimte op een minder hoge temperatuur moet opwarmen.

Comfort en gezondheid

Eens u het plezier heeft gehad van een warme vloer onder uw blote voeten kunt u niet meer zonder. Een bijkomend voordeel van vloerverwarming is dat warmte zich gelijkmatig verspreid van onder naar boven zodat er sneller een comfortgevoel wordt bereikt. De warmte bij radiatoren en convectoren zal zich immers minder egaal verspreiden, waardoor het bovenin de ruimte wel eens warmer kan zijn dan op de vloer, waardoor u geneigd bent om de thermostaat nog een paar graden hoger in te stellen.

Het is een mythe dat vloerverwarming slecht is voor de gezondheid. Door de stralingswarmte is er immers een betere luchtvochtigheid en minimale luchtcirculatie zodat u geen last heeft van rondvliegende stofdeeltjes die bij radiatoren wel eens kunnen voorkomen. Daarnaast is vloerverwarming ook nog eens veilig voor de kinderen aangezien het vloeroppervlak nooit te warm wordt. Brandwonden door aanrakingen met leidingen van radiatoren zijn dan voorgoed verleden tijd.

Ruimte besparen en innovatief

Radiatoren hebben nu eenmaal plaats nodig, waardoor u aanzienlijk wat nuttige ruimte verliest. Dankzij vloerverwarming zijn er geen storende verwarmingselementen waardoor u uw kamers maximaal kunt benutten. Extra opbergruimte komt altijd van pas.

Vloerverwarming is ook uitermate geschikt om te combineren met de nieuwste technieken zoals een warmtepomp of zonnepanelen, zodat het rendement van uw installatie nog stijgt.

Nadelen van vloerverwarming

Uiteraard zijn er ook enkele nadelen verbonden aan vloerverwarming. Zo kan het beschouwd worden als een traag opwarmingsysteem aangezien het meer tijd vergt dan bij radiatoren om de temperatuur in een ruimte te verhogen en dus de opwarming van de kamer gewaar te worden.

Voor ruimtes waar geen constante verwarming nodig is – zoals een slaapkamer – is vloerverwarming niet aangewezen. De keuze voor een gecombineerd systeem van vloerverwarming en radiatoren kan dan wel een optie zijn.

Daarnaast is het bij een renovatie niet altijd mogelijk om vloerverwarming te installeren omwille van de hogere vloeropbouw. Eventueel kan het systeem van infrezen hier wel een antwoord op bieden.

Beschadigingen zoals lekkages komen weinig voor, maar impliceren dan wel ingrijpende herstellingen aangezien de hele vloer moet worden opengebroken.

De installatie van vloerverwarming is duurder dan dat van radiatoren. Uiteraard zal u deze meerprijs snel terugverdienen dankzij het hogere rendement en de besparingen op uw energiefactuur.

Vloerverwarming plaatsen?

Om een verstandige keuze te maken is het niet verkeerd om contact op te nemen met onze specialisten. Hij kan u perfect informeren welk systeem aangewezen is voor uw renovatie of nieuwbouwproject, en dit steeds vanuit het standpunt van maximaal rendement, zodat u jaren kunt genieten van die zalige warmte onder uw blote voeten.

Contact