Kan je in België off-grid gaan met zonnepanelen?
Al ingeburgerd bij tiny houses en sommige vakantiewoningen: je volledig loskoppelen van het elektriciteitsnet, of 'off-grid' gaan. Off-grid is een term die je de laatste jaren ook vaker hoort bij huiseigenaren. Is het toegelaten en mogelijk om dit in België ook te doen? En wat zijn de grootste uitdagingen en vereisten?
Wat is off-grid gaan en is dit toegestaan
Off-grid, letterlijk vertaald 'weg van het raster', wil zeggen dat je je woning afsluit van het energienetwerk en dus niet afhankelijk bent van energieleveranciers. Je zorgt dus zelf voor je eigen elektriciteit. Dit houdt in dat je geen elektriciteitsfacturen meer betaalt, maar ook niet op hulp kan rekenen wanneer de stroom uitvalt.
In België is het toegestaan om off-grid te gaan en dus niet verbonden te zijn met het elektriciteitsnetwerk. Dit is vooral reeds het geval voor vakantiewoningen en tiny houses, die aan een steile opmars bezig zijn.
Wat heb je nodig om off-grid te gaan?
Om off-grid te gaan leven, moet je natuurlijk je eigen stroom opwekken. Dit kan met fossiele brandstoffen zoals een generator. Maar ook duurzaam, zoals zonnepanelen. Of een combinatie van beiden, wat aangeraden is.
Ten eerste heb je dus een manier nodig om stroom op te wekken, zoals zonnepanelen. Héél veel zonnepanelen. Je wil namelijk op elk moment zo veel mogelijk stroom kunnen opwekken. De gemiddelde installatie van 15 zonnepanelen zal niet volstaan. Daarnaast is een manier om de opgewekte stroom op te slaan ook vereist. Denk hierbij aan thuisbatterijen, en liefst een reeks met een capaciteit die de gangbare 10-15kWh ruim overschrijdt.
Is off-grid gaan voordeliger dan op het net aangesloten zijn?
Het simpele antwoord is hier: neen. De initiële investering ligt veel hoger dan een normale installatie zonnepanelen met batterij. Dit komt door de grotere capaciteit die je nodig hebt. Dat wil zeggen: meer zonnepanelen om te installeren en meer batterij units om op te laden. Vooral in de donkere wintermaanden zal je een thuisbatterij met een bovengemiddeld grote laadcapaciteit nodig hebben.Daarnaast heb je ook een back-up nodig, van bijvoorbeeld een generator. Ook dat toestel dient aangekocht, onderhouden en getankt te worden.
Volledig zelfvoorzienend stroom opwekken kost dus al iets meer. Maar ook minder stroom verbruiken zal een vereiste zijn. Hierbij denken we aan hoogwaardige isolatie van de schil van je huis: ramen, deuren, muren, daken en vloeren.
De terugverdientijd van de investering om off-grid te gaan zal omwille van de grootte van die investering dus een pak langer zijn dan de, op dit moment, ongeveer 8 à 10 jaar terugverdientijd van zonnepanelen op een gemiddelde woning. Het zal veel langer duren eer je off-grid winst begint te maken op deze manier.
De voordelen van off-grid leven
- Voordelig wanneer je een tiny house bezit of uitbaat en van stroom wil voorzien
- Geen aansluitingskosten of andere energiefacturen
- Je ondervindt geen invloed van schommelingen in de prijs voor stroom
- 100% onafhankelijk
De uitdagingen van off-grid leven
- Duurdere investering dan gemiddelde installatie zonnepanelen
- Onzekerheid in donkere en koude dagen
- Meerdere energiebronnen nodig
- Niet voordelig bij slecht geïsoleerde woningen of gebouwen
Wil je het eens bespreken?
Bij Energiecenter Geuns hebben we ervaring met installaties van alle groottes en vormen. Geen project is voor ons te uitdagend. Wil je een grote installatie of net een tiny house van energie voorzien? Vertel ons er alles over en we helpen je mee besparen.