Ga verder naar de inhoud

Alles over de renovatieverplichting voor niet-residentiële gebouwen

13 / 10 / 2021

Het besluit rond de nieuwe renovatieverplichting houdt in dat nieuwe eigenaren van niet-residentiële gebouwen vanaf 1 januari 2022 ervoor moeten zorgen dat hun gebouw, binnen de vijf jaar na overdracht, aan een aantal energiebesparende eisen voldoet. Een complexe materie waar de experts van Energiecenter Geuns u graag bij ondersteunen.

De Vlaamse Renovatiestrategie

“28 procent van onze Vlaamse CO2-uitstoot is afkomstig van de gebouwen, waar nog te vaak de energie en ook het geld naar buiten vliegt via onder meer slecht geïsoleerde daken en ramen.” meldt Vlaams minister van Energie Zuhal Demir. De nieuwe renovatieverplichting vormt een cruciaal onderdeel van de Vlaamse renovatiestrategie, die tot tweede beste strategie van Europa bekroond werd.

Deze legt op dat tegen 2050 de C02-uitstoot van alle gebouwen drastisch verminderd moet worden. Voor niet-woongebouwen zorgt de Vlaamse overheid er zo voor dat eigenaars de eerste stappen zetten richting dit doel en volop inzetten op “koolstofneutraal” zijn.

De maatregelen in detail

Startend vanaf 1 januari 2021 zal ieder niet-residentieel gebouw -denk aan kantoorgebouwen, ziekenhuizen, scholen en sportcomplexen- dat overgedragen wordt naar een andere eigenaar, binnen de vijf jaar aan een aantal specifieke energiebesparende maatregelen moeten voldoen. Het gaat hier om minimale eisen wat betreft beglazing, dakisolatie, verwarming en koelinstallaties.

De maatregelen luiden:

  • Als voor dakisolatie de minimale R-waarde van 0,75 m²K/W niet gehaald wordt, moet dakisolatie met maximale U-waarde van 0,24 W/m²K geplaatst worden.
  • Als enkel glas aanwezig is, moet dat vervangen worden door beglazing met maximale U-waarde van 1 W/m²K.
  • Alle centrale opwekkers voor ruimteverwarming die ouder zijn dan 15 jaar moeten vervangen worden, tenzij u kan aantonen dat de installatie voldoet aan de minimale installatie-eisen voor renovatie. Bij aanwezigheid van een aardgasnet in de straat mag een stookolieketel niet vervangen worden door een nieuwe stookolieketel.
  • Alle koelinstallaties die ouder zijn dan 15 jaar en gebruik maken van koelmiddelen op basis van ozonlaagafbrekende stoffen of koelmiddelen met een GWP-waarde van 2500 of hoger, moet u vervangen door koelinstallaties die geen gebruik maken van deze schadelijke koelmiddelen.

Aanvullend op het minimale maatregelenpakket, zullen nieuwe eigenaars van kleine niet-residentiële gebouwen -kleiner dan 500m²- vanaf 1 januari 2022 binnen de vijf jaar na overdracht ook een EPC-label C of beter moeten behalen.
Grote niet-residentiële gebouwen zullen, vanaf 2023, over een minimaal aandeel van 5% hernieuwbare energie moeten beschikken. Dit kan zowel door te investeren in hernieuwbare energie, als door het totale energieverbruik te verminderen door investeringen in energiebesparende maatregelen. Denk hierbij niet alleen aan isolerende initiatieven, maar ook aan het vernieuwen van verouderde toestellen.

Meer informatie over de renovatieverplichting en de opgelegde maatregelen kan u terugvinden op de website energiesparen.be

Steun van de overheid

Maar natuurlijk kunnen Vlaamse ondernemingen ook rekenen op voldoende steun van de overheid bij het realiseren van deze inspanningen, laat Minister Demir weten. Zo heeft de Vlaamse overheid een reeks begeleidende maatregelen uitgewerkt, waaronder:

  • Een verhoogde investeringsaftrek
  • Korting op onroerende voorheffing
  • Premies en ondersteuning via Agentschap Innoveren & Ondernemen
  • Supercap-regeling
  • Groenestroomcertificaten
  • Warmtekrachtcertificaten
  • Tegemoetkomingen via de netbeheerders

Een volledig overzicht van deze begeleidende maatregelen en premies kan u terugvinden op de website van energiesparen.be

Laat u ontzorgen

Bij Energiecenter Geuns staan we steeds paraat om onze klanten op sleutelmomenten zo goed mogelijk bij te staan. Onze studiedienst kan u begeleiden tijdens de (ver)koop en renovatie van uw bedrijfspanden. Aarzel niet ons te contacteren om samen te kijken hoe we kunnen helpen.

Bronnen: