Ga verder naar de inhoud

Verwarming, koeling, ventilatie en zonnepanelen bij Tom&Co

Dierenspeciaalzaak Tom&Co in Genk zocht een partner om de specifieke klimaat- en energievereisten in te vullen. De expertise van Energiecenter Geuns en aanpak in samenspraak met de klant gaf de doorslag.

De uitdaging

Luc Geerts opende in november 2019 in Genk zijn derde Tom&Co-filiaal, naast filialen in Lanaken en Sint-Truiden. Voor de technieken deed hij bewust een beroep op Energiecenter Geuns uit Hechtel-Eksel. “Zelfstandigen moeten elkaar toch steunen, zeker als ze bij elkaar uit de buurt komen.” Samen met mede-eigenaar Bas Dirckx van Energiecenter Geuns bekeek Luc Geerts hoe hij de ruimte van de nieuwe winkel zo optimaal mogelijk kon indelen.

Voor zijn privéwoning liet Luc Geerts tien jaar geleden zonnepanelen leggen door Energiecenter Geuns. “Dat is perfect gebeurd. We hebben achteraf nooit problemen gehad. Dus toen ik voor de nieuwe winkel ook zonnepanelen wilde leggen, moest ik niet lang nadenken.” Luc Geerts koos dan ook bewust voor een firma uit eigen omgeving.

"De keten waartoe wij behoren stelt zelf firma's voor die de gehele winkelinrichting op zich nemen. Maar die firma’s kunnen uit pakweg Kortrijk of Charleroi komen. Als er achteraf een probleem is, komen die niet zo gemakkelijk naar Genk. Prijzen zijn belangrijk, maar service is dat nog veel meer."
Luc Geerts, zaakvoerder en partner Tom&Co

Ventilatie is een must

“We voorzagen de verwarming, koeling, ventilatie en zonnepanelen”, zegt Bas Dirx, mede-eigenaar van Energiecenter Geuns. “Omwille van COVID-19 is ventilatie belangrijker dan ooit. Omdat Luc in zijn winkel dieren (o.a. reptielen, konijnen en vogels) verkoopt, was een goede ventilatie een absolute must. Daarom deelden we de winkel in verschillende zones in. In de zones met dieren kan Luc het gewenste klimaat apart instellen.”

IJsflessen bij de dieren

De andere twee Tom & Co-vestigingen van Luc Geerts beschikken nog niet over airco. “Toen het afgelopen zomer 30° C was, liep de temperatuur binnen nog iets hoger op”, herinnert Luc Geerts zich. Daardoor zat er voor hem niets anders op dan ijsflessen in de kooien van de dieren te leggen om de ruimtes af te koelen. Dat mocht absoluut niet in de nieuwe winkel. “Doordat we de inrichting van nul konden starten, hebben Bas en ik bekeken hoe en welke dieren we samen konden zetten die ongeveer dezelfde temperaturen verdragen. Dat betekent een aanzienlijke besparing op de energiekosten en perfect geklimatiseerde ruimtes.”

“We hebben ook de twee andere winkels doorgelicht qua energie-uitgave. Daar kunnen we besparingen realiseren tot 30%. Dat is uiteindelijk ons doel: het verschil maken door maatwerk en onze klanten zo veel mogelijk ontzorgen.”

Het resultaat

Energiecenter Geuns installeerde ook 78 zonnepanelen waardoor Luc Geert gedeeltelijk zelf in elektriciteit voorziet. “We beheersen alle technieken. Bovendien doen we alles in eigen beheer: van de studie over de eigenlijk montage tot service achteraf met onderhoud”, vertelt Bas Dirx. “We hebben ook de twee andere winkels doorgelicht qua energie-uitgave. Daar kunnen we besparingen realiseren tot 30%. Dat is uiteindelijk ons doel: het verschil maken door maatwerk en onze klanten zo veel mogelijk ontzorgen.”

Overtuigd van onze aanpak?

Wil je nog meer informatie over jouw energieproject of kan je hulp gebruiken bij het maken van een keuze op maat? Onze experten staan je graag te woord.

Worker