Ga verder naar de inhoud

Voordelige energie-installatie bij uitbreiding bedrijfshal

Uw activiteiten verhuizen naar een bestaand gebouw én dat uitbreiden met een nieuwe aanbouw; een verrassend lastig vraagstuk op vlak van energie-installatie. Hier leest u hoe Energiecenter Geuns exact zo'n situatie duurzaam en voordelig oploste.

Midden 2017 besloten de eigenaars van metaalverwerkingsbedrijf Hegge nv om de activiteiten uit te breiden. Onze uitdaging bestond uit de bestaande en nieuwe ruimtes van energie voorzien. De broers Luc en Marc Hegge benadrukten bovendien al van bij de start dat energiezuinig ondernemen voor hen centraal staat. Betekende dit ook het volledig vervangen van de bestaande verwarmingssystemen? Of was een efficiënte, milieubewuste samenwerking tussen oud en nieuw toch mogelijk?

Onze oplossing


Voor het nieuwbouw gedeelte bestond het advies van onze experts uit een reeks zuinige nieuwe lucht/lucht-warmtepompen, met een nominaal vermogen van 56 kW. In de bestaande bedrijfshal konden de reeds aanwezige gasverwarmers daarbij perfect behouden blijven op voorwaarde dat we met enkele kleine maar belangrijke technische aanpassingen het verbruik ervan optimaliseerden. Hier hielden we ook rekening met een makkelijke omschakeling naar het nieuwe systeem voor wanneer de oude installatie volledig versleten is.

Wat specifiek voor deze bedrijfshal van Hegge werd aanbevolen, is de plaatsing van speciale destratificatie-ventilatoren. Hiermee wordt de stijgende warme lucht terug naar beneden gedrukt om deze gelijkmatiger over de hele ruimte te verdelen en zo de verwarmingskosten te verlagen. Dit werd gecombineerd met de nodige afzuiging in de lichtkoepels. Op deze manier wordt de te warme lucht tijdens de zomermaanden vlot afgevoerd.

"Dankzij het advies op maat van Energiecenter Geuns hebben we onze energiefactuur met wel 30% verlaagd, zonder zelfs de bestaande installatie volledig te moeten vervangen."
Luc Hegge, zaakvoerder Hegge nv

In de kantoorruimte koos Hegge samen met ons voor een gasketel met hoog rendement, gecombineerd met de nodige vloerverwarming op de gelijkvloerse verdieping. Dit zorgt op elk moment voor een aangename basistemperatuur aan de bureau’s. Bovendien verwarmt hetzelfde systeem ook het water voor de sanitaire voorzieningen. Ter aanvulling installeerden de technici bijzonder zuinige lucht/lucht-warmtepompen met een nominaal verwarmingsvermogen van 40 +69,6 kW. Deze zijn zowel bruikbaar als extra verwarming en airconditioning. Wat hierbij vooral ook door Hegge werd geapprecieerd, is de afzonderlijk instelbare temperatuur in elke kantoorruimte.

Verder werd het kantoorgebouw volledig uitgerust met een ventilatiesysteem van het type D. Een belangrijk voordeel hierbij is dat de warmte volledig opnieuw wordt ingezet. Bovendien kregen de servers in de bureauruimte dankzij aparte airco de nodige koeling, zodat deze in alle omstandigheden beschermd zijn.

Naast deze aspecten in verwarming en verluchting, werden door Energiecenter Geuns als totaaloplossing ook de nodige sanitaire toestellen voorzien. In de eerste plaats was er de installatie van de nodige toiletten met bijhorende handenwassers, uitgietbakken en Inox was-troggen. Maar ook aan de nodige douches voor de arbeiders en spoelbakken voor de keuken werd gedacht. Hierbij voorzagen we meteen ook een recuperatiesysteem voor regenwater, die nu maximaal wordt ingezet voor het doorspoelen van wc’s en het schoonmaken van materialen via de buitenkranen.

“Wat we in het bijzonder aan Energiecenter Geuns waarderen, is dat zij nu al aan toekomstige situaties denken. Zoals de dag dat de bestaande installatie toch versleten zal zijn en alsnog moet worden vervangen.”

Het resultaat


Door voluit voor lucht/lucht-warmtepompen te gaan én de bestaande gasverwarmers in de bedrijfshal te optimaliseren, realiseerde Hegge een besparing op de energiefactuur van liefst 30%. Concreet zorgt dit voor een meer dan aanvaardbare terugverdientijd van ongeveer 9 jaar op de investering. Deze periode kan de ondernemers zelfs nog wat versnellen, wanneer zij later nog de nodige zonnepanelen toevoegen.

Daarbovenop presteren de medewerkers van Hegge nu in optimale omstandigheden. Het comfort kreeg namelijk een serieuze boost. Vanaf heden kunnen werknemers perfect de verwarming per kantoorruimte aanpassen, ook in functie van het aantal medewerkers dat op dat moment aanwezig is.

Overtuigd van onze aanpak?

Wil je meer informatie over onze installaties of kan je hulp gebruiken bij het maken van een keuze op maat? Onze experten staan je graag te woord.

Worker