Ga verder naar de inhoud
Ventilatie

Ventilatie

Bij een goed geïsoleerde woning hoort een goede ventilatie. Een ventilatiesysteem is dan ook een absolute must in elke nieuwbouw of energetische renovatie. Bij Energiecenter Geuns krijgt uw ventilatie alle aandacht.

Wanneer mijn woning uitrusten met een ventilatiesysteem?

Bij nieuwbouw en ingrijpende (energie)renovaties van een woning besteed je best veel aandacht besteed aan de isolatie en luchtdichtheid. Tegenwoordig word je zelfs verplicht om aan een bepaald aantal minimumvereisten opgelegd door de Vlaamse overheid te voldoen opdat je woning zuiniger is in verwarming- en koelverbruik.

Gedaan met overal ventilatoren plaatsen. Met een ventilatiesysteem van Energiecenter Geuns ben je voortdurend zeker van verse lucht in huis.
Gedaan met overal ventilatoren plaatsen. Met een ventilatiesysteem van Energiecenter Geuns ben je voortdurend zeker van verse lucht in huis.

Waarom kiezen voor een ventilatiesysteem?

Door te isoleren, maken we van onze woning een soort thermos: in de winter blijft de warmte lang binnen en in de zomer kost het relatief weinig energie om de woning koel te houden. Alleen 'ademt' je woning dan niet meer waardoor niet alleen de warmte of koelte, maar ook vocht, geuren, bacteriën en andere vormen van verontreiniging in onze thermos blijven zitten.

Om dit op te lossen is het aangewezen om je woning op een gecontroleerde manier te helpen ademen door middel van een ventilatiesysteem. Met een ventilatiesysteem worden vocht, geuren en verontreinigingen afgevoerd en wordt verse lucht gefilterd terug aangevoerd; allemaal zonder warmte- of koudeverlies.

Systeem D

Dit is de meest uitgebreide manier van ventileren, waarbij u zowel de toevoer- als aanvoerlucht mechanisch controleert met een ventilator. Deze balansventilatie biedt tal van voordelen:

 • Optimale energiescore dankzij warmterecuperatie
 • Ideale vochthuishouding in uw woning
 • Extra comfort in de leefruimte
 • Vraagsturing is mogelijk (op basis van metingen van de luchtkwaliteit)

Daar tegenover staan wel een iets hoger prijskaartje en iets meer onderhoud dan een systeem C+.

Systeem C+

Een ventilatiesysteem C+ heeft vraaggestuurde afvoer en zelfregulerende raamroosters. Als de luchtkwaliteit slecht is, wordt extra lucht afgevoerd. Is de luchtkwaliteit goed, bewegen de raamroosters naar de minimumstand. Zo verspilt u geen zuivere, warme lucht.

Het nadeel is dat de verwarming wat langer moet werken om de aanvoerlucht op te warmen. Toch heeft ook dit systeem specifieke troeven:

 • Goedkoper dan systeem D
 • Minder onderhoud nodig
 • Minder luchtkanalen (handig bij renovaties!)

Wat zijn de voordelen van een ventilatiesysteem?

 • Verontreinigingen zoals vocht, CO2, kookgeuren, tabaksrook, bacteriën en chemicaliën worden afgevoerd. Optionele fijnfilters die stof en pollen tegenhouden, werken ook hypoallergeen!
 • Verluchten zonder tocht voorkomt verkoudheden
 • Verse lucht bevordert je slaap, concentratie en prestatievermogen
 • Een ventilatiesysteem voorkomt schimmelvorming dankzij het verwijderen van vocht uit de omgevingslucht
 • Droge lucht is daarnaast ook sneller verwarmd of verkoeld dan vochtige lucht, wat leidt tot energiebesparing. Met behulp van warmterecuperatie van een ventilatiesysteem D bespaart u extra geld op energiekosten.
 • Verhoogt de waarde van uw woning
 • Energiecenter Geuns werkt met ventilatiesystemen van merken zoals Duco, Zehnder, Samsung en Brink die bij elk interieur passen
Getuigenis Roel
De experten van Energiecenter Geuns hebben ons van begin tot eind bijgestaan toen we een ventilatiesysteem moesten toevoegen aan onze verbouwing. Dankzij ons ventilatiesysteem slapen we beter en heb ik ook overdag geen energiedipjes meer.
Roel, Diest

Veelgestelde vragen over ventilatiesystemen

Hoeveel onderhoud heeft een ventilatiesysteem nodig? Open Close

Hoe vaak heeft een ventilatiesysteem onderhoud nodig? Open Close

Zijn ventilatiesystemen luid? Open Close

Een ventilatiesysteem laten installeren of zelf installeren? Open Close

Gratis offerte ventilatiesysteem

Bij Energiecenter Geuns zijn we al meer dan 25 jaar gespecialiseerd in het plaatsen van ventilatiesystemen op maat van uw noden.

Vraag hier uw gratis offerte voor een voorstel op maat. Wij contacteren u binnen de 24 uur.

Naam *
Interesse in

Nog vragen over ventilatie? Onze experts staan voor je klaar

Wil je nog meer informatie over ventilatiesystemen of kan je hulp gebruiken bij het maken van een keuze op maat? Onze experten staan je graag te woord.

Worker