Ventilatie
Bij een goed geïsoleerde woning hoort een goede ventilatie. Een ventilatiesysteem is dan ook een absolute must in elke nieuwbouw of energetische renovatie. Bij Energiecenter Geuns krijgt uw ventilatie alle aandacht.
Wanneer mijn woning uitrusten met een ventilatiesysteem?
Bij nieuwbouw en ingrijpende (energie)renovaties van een woning besteed je best veel aandacht besteed aan de isolatie en luchtdichtheid. Tegenwoordig word je zelfs verplicht om aan een bepaald aantal minimumvereisten opgelegd door de Vlaamse overheid te voldoen opdat je woning zuiniger is in verwarming- en koelverbruik.
Waarom kiezen voor een ventilatiesysteem?
Door te isoleren, maken we van onze woning een soort thermos: in de winter blijft de warmte lang binnen en in de zomer kost het relatief weinig energie om de woning koel te houden. Alleen 'ademt' je woning dan niet meer waardoor niet alleen de warmte of koelte, maar ook vocht, geuren, bacteriën en andere vormen van verontreiniging in onze thermos blijven zitten.
Om dit op te lossen is het aangewezen om je woning op een gecontroleerde manier te helpen ademen door middel van een ventilatiesysteem. Met een ventilatiesysteem worden vocht, geuren en verontreinigingen afgevoerd en wordt verse lucht gefilterd terug aangevoerd; allemaal zonder warmte- of koudeverlies.
Systeem D
Dit is de meest uitgebreide manier van ventileren, waarbij u zowel de toevoer- als aanvoerlucht mechanisch controleert met een ventilator. Deze balansventilatie biedt tal van voordelen:
- Optimale energiescore dankzij warmterecuperatie
- Ideale vochthuishouding in uw woning
- Extra comfort in de leefruimte
- Vraagsturing is mogelijk (op basis van metingen van de luchtkwaliteit)
Daar tegenover staan wel een iets hoger prijskaartje en iets meer onderhoud dan een systeem C+.
Systeem C+
Een ventilatiesysteem C+ heeft vraaggestuurde afvoer en zelfregulerende raamroosters. Als de luchtkwaliteit slecht is, wordt extra lucht afgevoerd. Is de luchtkwaliteit goed, bewegen de raamroosters naar de minimumstand. Zo verspilt u geen zuivere, warme lucht.
Het nadeel is dat de verwarming wat langer moet werken om de aanvoerlucht op te warmen. Toch heeft ook dit systeem specifieke troeven:
- Goedkoper dan systeem D
- Minder onderhoud nodig
- Minder luchtkanalen (handig bij renovaties!)
Wat zijn de voordelen van een ventilatiesysteem?
- Verontreinigingen zoals vocht, CO2, kookgeuren, tabaksrook, bacteriën en chemicaliën worden afgevoerd. Optionele fijnfilters die stof en pollen tegenhouden, werken ook hypoallergeen!
- Verluchten zonder tocht voorkomt verkoudheden
- Verse lucht bevordert je slaap, concentratie en prestatievermogen
- Een ventilatiesysteem voorkomt schimmelvorming dankzij het verwijderen van vocht uit de omgevingslucht
- Droge lucht is daarnaast ook sneller verwarmd of verkoeld dan vochtige lucht, wat leidt tot energiebesparing. Met behulp van warmterecuperatie van een ventilatiesysteem D bespaart u extra geld op energiekosten.
- Verhoogt de waarde van uw woning
- Energiecenter Geuns werkt met ventilatiesystemen van merken zoals Duco, Zehnder, Samsung en Brink die bij elk interieur passen
De experten van Energiecenter Geuns hebben ons van begin tot eind bijgestaan toen we een ventilatiesysteem moesten toevoegen aan onze verbouwing. Dankzij ons ventilatiesysteem slapen we beter en heb ik ook overdag geen energiedipjes meer.
Veelgestelde vragen over ventilatiesystemen
Hoeveel onderhoud heeft een ventilatiesysteem nodig? Open
Vooral bij ventilatiesystemen van het type D is een goed onderhoud aangewezen. Zo is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de filters, ventilatoren en luchtkanalen op regelmatige tijd gereinigd worden. Zo bent u zeker dat er geen vervuilde lucht in de woning komt. Het reinigen van toevoer- en afvoerventielen, stofzuigen en/of vervangen van filters is iets wat u perfect voordelig zelf kan doen. De reiniging van de ventilatoren, warmtewisselaar, inspectie en reinigen van de luchtkanalen, is dan weer iets waar u ons best voor contacteert.
Hoe vaak heeft een ventilatiesysteem onderhoud nodig? Open
Hoe vaak er een onderhoud nodig is op een ventilatiesysteem is afhankelijk van locatie tot locatie. Des te beter de kwaliteit van de aangezogen lucht, des te minder onderhoud er nodig is. Over het algemeen is het aangewezen om de filters elke drie maanden te reinigen. Het reinigen van ventilatoren, warmtewisselaar en luchtventielen kan best één keer per jaar gebeuren. Het reinigen van de luchtkanalen kan best eens om de vijf jaar uitgevoerd worden.
Zijn ventilatiesystemen luid? Open
De fluisterstille werking van een ventilatiesysteem start van bij het ontwerp. Dankzij een zorgvuldige selectie van de juiste materialen, het gebruik van geluidsdempers en een nauwkeurige berekening van de luchtsnelheden in de kanalen en ventielen kunnen we systemen afleveren welke voldoen aan alle gebruikscomfort. Bij Energiecenter Geuns beschikken we daarenboven al meer dan 25 jaar over een eigen studiedienst die alles nauwkeurig op uw maat berekent.
Een ventilatiesysteem laten installeren of zelf installeren? Open
De volledige levering, plaatsing en afstelling van uw ventilatiesysteem kan gebeuren door de techniekers van Energiecenter Geuns. Onze techniekers zijn gecertificeerd voor het integreren van de juiste ventilatie. Wens je zelf aan de slag te gaan met de installatie van je ventilatiesysteem? Dat kan aan de hand van onze handige doe-het-zelf pakketten. Wanneer je klaar bent met de installatie komen wij bij jou langs om de instellingen te voltooien en je ventilatiesysteem in bedrijf te stellen. Contacteer ons voor meer info of een offerte op jouw maat.
Gratis offerte ventilatiesysteem
Bij Energiecenter Geuns zijn we al meer dan 25 jaar gespecialiseerd in het plaatsen van ventilatiesystemen op maat van uw noden.
Vraag hier uw gratis offerte voor een voorstel op maat. Wij contacteren u binnen de 24 uur.
Nog vragen over ventilatie? Onze experts staan voor je klaar
Wil je nog meer informatie over ventilatiesystemen of kan je hulp gebruiken bij het maken van een keuze op maat? Onze experten staan je graag te woord.