Ga verder naar de inhoud

Accumulatieverwarming: Nog steeds een rendabele keuze?

16 / 01 / 2020

U heeft een bestaande woning met accumulatieverwarming gekocht. Maar wat is nu de beste keuze: deze installatie behouden, of vervangen door een moderne methode? Accumulatieverwarming was dan wel populair in Vlaanderen tot diep in de jaren ‘90, maar beantwoordt dit systeem eigenlijk nog aan onze hedendaagse normen qua zuinigheid, rendabiliteit en comfort?

We leggen kort de werking van accumulatieverwarming uit en maken meteen ook de vergelijking met de huidige verwarmingssystemen. Zo maakt u de beste keuze voor uw woning: oudere accumulatiekachels behouden of toch maar beter vervangen door een moderne manier van verwarmen.

De werking en nadelen van accumulatieverwarming

Laten we allereerst even samenvatten hoe accumulatiekachels werken. Deze toestellen laden ’s nachts energie op, wanneer elektriciteit voordeliger is dan overdag. De opgeslagen warmte wordt dan overdag vrijgegeven, specifiek in de kamers waar deze geplaatst zijn.

Het moet gezegd zijn: de nieuwste generatie accumulatiekachels zijn al een stuk compacter en efficiënter, in vergelijking met de types die tien jaar geleden op de markt waren. Maar tegelijk zijn er ondertussen toch verschillende andere verwarmingssystemen te koop, die veel minder energie verbruiken. Bovendien zijn aan accumulatiekachels nog een reeks andere belangrijke nadelen verbonden:

  • Ook al slaan accumulatiekachels hun warmte ’s nachts op aan nachttarief, toch zijn ze zeker niet te bestempelen als zuinig of goedkoop. Elektrisch verwarmen is immers niet de meest rendabele manier van verwarmen.
  • De aanschaf van accumulatiekachels is vrij duur. Exclusief installatie zit u toch al tussen de 600 en 800 euro per kachel. Reken maar eens uit hoeveel het kost om heel uw woning te voorzien van accumulatiekachels.
  • Het regelen van de temperatuur is geen evidentie bij accumulatiekachels. Eens de opgeslagen warmte is opgebruikt, moet u wachten tot de accumulatiekachel opnieuw oplaadt. Of wat als u een paar dagen op vakantie bent? Het uitschakelen van de accumulatieverwarming is dan noodzakelijk om nutteloos elektriciteitsverbruik tegen te gaan.
  • Accumulatieverwarming is niet geschikt voor alle ruimtes. Het hoogste rendement haalt u in goed geïsoleerde kamers, die voor lange tijd verwarmd moeten worden. Voor occasioneel gebruik is een accumulatiekachel dus niet geschikt.
  • Een accumulatiekachel warmt niet bepaald snel op. De temperatuur stijgt dus redelijk traag, ten opzichte van andere verwarmingssystemen.
  • De omvang van een accumulatiekachel is groter dan die van andere kachels en radiatoren. Iets wat deze vorm van verwarming minder geschikt maakt voor kleine ruimtes.

Wat is momenteel het beste alternatief voor accumulatieverwarming?

De moderne lucht-lucht warmtepomp verbruikt drie tot zelfs vier kier minder energie dan een accumulatiekachel. Hun verbruik is afgestemd op uw wensen, waardoor energie niet nodeloos wordt verspild. De warmtepompen zijn niet alleen stiller dan een accumulatiekachel, maar verspreiden hun warmte ook nog eens sneller in de kamer.

De installatie van een lucht-lucht warmtepomp is daarbij vrij eenvoudig en snel, met meestal weinig breekwerk. Bovendien vraagt het van u een relatief lage investering. Niet onbelangrijk daarbij: uit onze ervaring weten we dat bij een lucht-lucht warmtepomp de terugverdientijd al op ongeveer vier jaar ligt. En dit met een veel lager energieverbruik tot gevolg.

Wilt u meer weten over deze en andere soorten warmtepompen. Hier zetten we alles voor u op een rijtje.

Onze conclusie over accumulatieverwarming

Nee, accumulatieverwarming is absoluut niet langer een rendabele manier van verwarmen te noemen. Het is gedateerd en voorbijgestreefd. Ondertussen zijn er namelijk meer rendabele opties op de markt, waarbij de warmtepomp er bovenuit steekt. Wij raden u dus aan om uw oude accumulatiekachels van de hand te doen en over te stappen naar een warmtepomp. Alleen zo profiteert u van een maximaal rendement.

Verwarmen met een warmtepomp?

Bent u er echter nog niet uit welk type warmtepomp perfect bij uw woning past? Ook in functie van de terugverdientijd ervan? Geen probleem: neem nu contact op met één van onze specialisten. Samen zoeken we de voor u perfecte oplossing.

Contact