Warmtepompen
Stap binnen in de wereld van efficiënte, kostenbesparende verwarmingstechnologie. Op zoek naar een slimme manier om je huis te verwarmen zonder gas? Ontdek de overtuigende voordelen van warmtepompen en maak mee de overstap.
Kiezen voor een warmtepomp
Voor elke situatie bestaat er wel een ideale warmtepomp. Warmtepompen verschillen in waar ze hun warmte halen en waar ze die afgeven. Daarnaast hebben sommige warmtepompen een buitenunit en andere niet, zijn sommige snel geplaatst en zijn voor er anderen graafwerken vereist. Welke warmtepomp moet je kiezen? Wat is de prijs van een warmtepomp? Vind het antwoord op al jouw vragen.
Soorten warmtepompen
Lucht/water warmtepomp
Een lucht/water warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht en verwarmt hiermee water voor radiatoren, vloerverwarming en sanitair. Lucht-water warmtepompen zijn gemakkelijker en sneller geplaatst dan geothermische warmtepompen maar halen een iets lager rendement.
Lucht/lucht warmtepomp
Een lucht/lucht warmtepomp, ook wel een airconditioner genoemd, haalt warmte uit de buitenlucht en blaast deze rechtstreeks in de woning. Met een warmtepompboiler kan je dan weer je warm water zuinig en milieuvriendelijk verwarmen.
Geothermische warmtepomp
Een grond/water warmtepomp haalt warmte uit de grond en verwarmt hiermee water voor radiatoren, vloerverwarming en sanitair. Ook bekend als een geothermische warmtepomp, is het één van de meest efficiënte warmtepompen.
Waarom kiezen voor een warmtepomp
♻️ Energie-efficiënt
Onze warmtepompen zetten 1 kWh elektriciteit om in 3 tot 5 kWh aan warmte of koeling. Een warmtepomp levert dus meer warmte of koeling dan er aan elektriciteit in gaat.
🌳 Milieuvriendelijk
Warmtepompen zijn beter voor het milieu dan traditionele verwarming. In vergelijking met stookolie, gas of hout stoot je, afhankelijk van je stroomleverancier, tot 60% minder CO2 uit.
💶 Goedkoop
Wanneer je zonnepanelen hebt, kan je doorheen de dag gratis koelen of verwarmen. En heb je een thuisbatterij? Dan kan dit ook ’s avonds en ’s nachts.
💰 Subsidies
Voor lucht-water en grond-water warmtepompen, bestaan er vandaag subsidies. De overheid investeert dus mee in jouw project!
❄️ Ook als koeling
Energiecenter Geuns beschikt ook over warmtepompen waarmee je kan koelen. Er wordt dan koud water door de leidingen van de vloerverwarming verstuurt, waardoor de vloer in je huis afkoelt.
🔥 Verwarmen met airco
Omgekeerd kan ook: airco's zijn immers ook warmtepompen. Met nagenoeg elke airco kan je snel een ruimte verwarmen waar dat slechts sporadisch nodig is, zoals in een slaapkamer.
Bijna gratis verwarmen en koelen?
Zonnepanelen
Zonnepanelen zijn een must voor wie een betaalbare energierekening wil. Energiecenter Geuns biedt meerdere types zonnepanelen aan waardoor we voor iedere woning een oplossing op maat kunnen voorstellen.
Welke premies zijn er voor warmtepompen?
Voor warmtepompen lopen de premies uiteen, van 300 euro tot maximum 6.400 euro. Dit is afhankelijk van het type warmtepomp dat je laat installeren, je inkomen en het factuurbedrag. De premie kan namelijk niet hoger liggen dan 50% van het factuurbedrag.
De premies waar je in Vlaanderen voor in aanmerking komt als je een warmtepomp laat installeren, zijn:
Let wel dat het gebouw waarin je verbouwt minstens vijftien jaar oud moet zijn op de dag dat je de premieaanvraag indient. Voor premies van warmtepompen en -boilers moet de omgevingsvergunning meer dan vijf jaar geleden verleend zijn en het gebouw voldoet aan de EPB-voorwaarden.
We raden aan om via mijnverbouwpremie.be na te gaan of je recht hebt op een premie en voor welk bedrag dit is. Raadpleeg de simulator van Mijn VerbouwPremie om na te gaan op welke premies u recht hebt.
Veelgestelde vragen over warmtepompen
Moet ik mijn woning isoleren als ik een warmtepomp installeer? Open
Uw warmtepomp en de isolatie van uw woning zijn twee verschillende zaken. Het isolatiepeil (de K-waarde) van uw woning staat los van het rendement van een warmtepomp. Maar als u uw woning goed isoleert, betekent dat wel dat de gewenste binnentemperatuur langer behouden blijft en uw warmtepomp dus minder moet werken.
Hoe werkt een warmtepomp? Open
Een warmtepomp onttrekt warmte uit de grond of de lucht en geeft deze later weer af. Het doet dit door een koudemiddel rond te pompen doorheen de installatie. Dit koudemiddel heeft een erg lage kooktemperatuur waardoor het snel verdampt. Dat gas wordt in het toestel onder druk gezet waardoor de temperatuur nog toeneemt. Dit hete gas geeft vervolgens haar warmte af aan kouder water in de centrale verwarming of met de lucht, waar het warmte afgeeft.
Heb ik een grote tuin nodig voor een grond/water warmtepomp? Open
Bij een horizontaal gelegd raster van buizen heb je wel wat oppervlakte nodig, en dien je eerst je tuin op ~1.5m af te graven, om deze te leggen. Heb je een kleinere tuin? Dan kan je ook werken met een verticale boring. Deze boringen gaan vaak tot 100 meter of zelfs dieper. Dit is wel afhankelijk van factoren zoals het vereiste vermogen en de ondergrond.
Kan ik een warmtepomp combineren met zonnepanelen? Open
Een warmtepomp kan je zeker combineren met zonnepanelen. Meer zelfs; het is een uiterst voordelige én duurzame combinatie. Wanneer je zonnepanelen hebt, kan je doorheen de dag gratis koelen of verwarmen. Specifiek voor airco's kan je tijdens zonnige zomers de airco quasi gratis gebruiken. Heb je ook een thuisbatterij? Dan kan dit daarnaast ook ’s avonds en ’s nachts!
Offerte aanvragen
Overtuigd van onze warmtepompen? Vraag gratis je vrijblijvende offerte aan. Onze experten dienen je snel van antwoord.
Nog vragen? Onze experts staan voor je klaar
Wil je nog meer informatie over warmtepompen of kan je hulp gebruiken bij het maken van een keuze op maat? Onze experten staan je graag te woord.