Ga verder naar de inhoud

Grond water warmtepomp

Een grond/water warmtepomp haalt warmte uit de grond en verwarmt hiermee water voor radiatoren, vloerverwarming en sanitair. Ook bekend als een geothermische warmtepomp, is het één van de meest efficiënte warmtepompen.

Hoe werkt een grond/water warmtepomp

  1. Ondergrondse collectoren onttrekken de natuurlijke warmte van de aarde. Voor grote tuinen kan dit via een captatienet, voor kleinere oppervlaktes is een diepteboring aangewezen.
  2. De koelvloeistof in de collectoren bereikt snel haar kookpunt en verdampt. Deze damp wordt vervoerd naar een compressor.
  3. In de compressor van de warmtepomp worden deze dampen samengeperst totdat ze een temperatuur bereiken die het water opwarmt naar de gewenste temperatuur.
  4. De opgewarmde damp komt vervolgens in een condensor terecht waar de damp zijn warmte afgeeft aan het water van uw woning.
  5. Via een expansieventiel verlaagt de druk van de damp en koelt deze opnieuw af tot een vloeistof. Die wordt dan weer naar de ondergrondse collectoren gestuurd, waarna het hele proces opnieuw kan beginnen.

De voordelen van een geothermische warmtepomp

  • Een grond/water warmtepomp haalt het hoogste rendement van alle soorten warmtepompen. Een geothermische warmtepomp zet 1kWh aan elektriciteit om in 5,5 tot 6 kWh aan warmte. Dat is bijna zes keer meer dan een traditionele gasketel.
  • Geothermische warmtepompen ondervinden weinig tot geen invloed van de seizoenen. Metingen tonen aan dat reeds 1 meter onder de grond de temperatuur nagenoeg constant blijft. Hierdoor blijft het rendement van een grond/water warmtepomp ook constant.
  • Geothermische warmtepompen komen zonder buitenunit. De collectoren gaan meteen naar de compressor die binnen in een garage of technische ruimte hangt.
  • Indien je vloerverwarming hebt, kan je in de zomer op die manier ook verkoelen. Je vloer onttrekt warmte die via de koelvloeistof wordt teruggeleid naar de ondergrondse collectoren. Daar koelt de vloeistof significant af vooraleer ze terugkeert naar je vloer. Je koele vloer doet vervolgens de temperatuur in je woning dalen. Een extra voordeel is dat enkel de pomp van de koelvloeistof werkt, waardoor deze koeling je amper energie kost.
Verwarmen én verkoelen: geothermische warmtepompen en vloerverwarming zijn een meer dan geslaagde combinatie.
Verwarmen én verkoelen: geothermische warmtepompen en vloerverwarming zijn een meer dan geslaagde combinatie.

Wat kost een geothermische warmtepomp

De prijs van een grond/water warmtepomp is enorm variabel. Bij Energiecenter Geuns houden we rekening met het type boring dat moet worden uitgevoerd, de huidige situatie alsook de noden van uw woning en aan welke vraag moet worden voldaan. Afhankelijk van al deze factoren ligt de kost van een geothermische warmtepomp tussen de 12.000 en 25.000 euro.

Wees zeker van uw prijs en contacteer onze experts voor een vrijblijvende offerte op maat.

Veelgestelde vragen

Kan ik een warmtepomp combineren met zonnepanelen? Open Close

Heb ik een grote tuin nodig voor een grond/water warmtepomp? Open Close

Hoe werkt een warmtepomp? Open Close

Gratis offerte op maat

U merkt het, een vaste prijs is onmogelijk om te geven. De garantie dat een geothermische warmtepomp zowel uw energiefactuur als EPC peil drastisch verlaagt, geven we u wel. Contacteer onze experts vandaag nog voor een gratis en vrijblijvend voorstel op uw maat.

Naam *
Interesse in

Vertel ons over uw project

Zit u met een specifiekere vraag? Gaat u (ver)bouwen en bent u gediend met een totaalaanpak? Contacteer onze experts vandaag nog voor een gratis en vrijblijvend voorstel op uw maat.

Vrijblijvend contacteren