Ga verder naar de inhoud

Al uw vragen over zonnepanelen beantwoord

31 / 01 / 2023

Met 2023 breekt een nieuw jaar aan waarin de energieprijzen met de minste vonk de pan uit kunnen swingen. Geopolitieke spanning, extreme temperaturen en kerncentrales die wel of niet open blijven zijn allemaal factoren die hiertoe bijdragen. De oplossing blijft dus meer dan ooit om je energieopwekking met zonnepanelen onafhankelijk en duurzaam aan te pakken.

Het aantal daken waar zonnepanelen op te vinden zijn, blijft in stijgende lijn gaan. Ook bij Energiecenter Geuns merken we dat de belangstelling niet afneemt. In tegendeel; ondanks factoren die in principe de vraag zouden doen afnemen, zoals

  • Verdwijnen terugdraaiende teller
  • Verlagen premies voor plaatsing zonnepanelen
  • Verdwijnen premie voor thuisbatterij (vanaf april 2023)
  • Torenhoge vraag op de markt

Zonnepanelen blijven dus in 2023 een zeer slimme investering. Door de hoge energieprijs, ligt de terugverdientijd zelfs lager dan ooit.

Ontdek de zonnepanelen en thuisbatterijen van Energiecenter Geuns

Zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een must voor wie een betaalbare energierekening wil. Energiecenter Geuns biedt meerdere types zonnepanelen aan waardoor we voor iedere woning een oplossing op maat kunnen voorstellen.

Thuisbatterijen

Door het verdwijnen van de terugdraaiende teller zijn thuisbatterijen meer dan ooit de manier om uw zonnepanelen maximaal te laten renderen.

Welke premies kan ik in 2023 krijgen voor zonnepanelen?

Tot en met eind 2024 geniet je van een eenmalige premie van netbeheerder Fluvius. De datum van de AREI-keuring van de zonnepanelen bepaalt het precieze premiebedrag. In 2023 bedraagt de premie 150 euro/kWp voor de eerste 4 kWp en 75 euro/kWp van 4 tot 6 kWp. Maximaal 750 euro.

Het premiebedrag is begrensd tot 40% van de investeringskosten inclusief btw, vermeld op de facturen. De installatie moet geplaatst of gevalideerd worden door een aannemer met een certificaat van bekwaamheid zoals Energiecenter Geuns.

Hoe rendabel zijn zonnepanelen nog?

Zonnepanelen zijn nog nooit zo rendabel geweest als nu. Hoe meer de stroomprijzen de pan uit blijven swingen, hoe sneller u uw investering hebt terugverdiend. Veel van onze klanten zitten momenteel op koers om dit binnen de zes jaar te doen. Wetende dat de gemiddelde levensduur van een thuisbatterij 15 tot 20 jaar is, maken onze klanten de daaropvolgende acht jaar pure winst. Bij onze aangeboden pakketten voor zonnepanelen met thuisbatterij kan je investering tegenwoordig op zelfs 5 jaar worden terugverdiend.

Is een thuisbatterij nog rendabel?

Vanaf april 2023 verdwijnt de premie voor thuisbatterijen. Dit wil echter niet zeggen dat thuisbatterijen daarom niet meer rendabel zijn. In combinatie met zonnepanelen verhogen ze het rendement van uw investering nóg meer.

Wanneer uw zonnepanelen overdag overtollige stroom genereren, vloeit deze terug naar het net voor een povere 2 à 3 cent/kWh. Wanneer u dan 's avonds meer stroom verbruikt dan uw panelen produceren, gaat u deze stroom moeten aankopen aan het markttarief van ongeveer 55 cent/kWh. M.a.w. er zit een verschil van 52 cent/kWh op. Dit is exact wat een thuisbatterij oplost.

Indien u met uw thuisbatterij zelf uw eigen stroom grotendeels kan opslaan, dan bespaart u 52 cent per kWh. Voor een gemiddeld gezin, met een verbruik van 5000 kWh/jaar waarbij u zonder batterij 70% stroom weer injecteert kan dit een besparing van ongeveer €2.600 euro per jaar betekenen!

Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen?

Een installatie zonnepanelen kost - afhankelijk van het aantal zonnepanelen, de energievereiste en het elektriciteitsnetwerk bij u thuis - ergens tussen de 10.685 en 19.000 euro. De premies hiervoor schommelen tussen de 600 en 750 euro, afhankelijk van het totale wattpiek van uw installatie.

De terugverdientijd hangt vooral af van uw stroomverbruik en hoe u dit afstemt op de productie van uw zonnepanelen en capaciteit van de batterij. Doorgaans kan een gezin 70 tot 75% van de jaarlijkse energievereiste zelf opwekken en gebruiken met zonnepanelen en een thuisbatterij. Slechts 25 à 30% wordt aangekocht aan het nettarief van momenteel 55 cent per kWh. Op een gemiddeld verbruik van 5.000 kWh per jaar bespaart een doorsnee gezin ongeveer 2.000 euro per jaar. Een installatie van ongeveer 10.000 euro is dus op vijf jaar terugverdiend.

Overtuigd van de rendabiliteit van zonnepanelen?

Ook in 2023 blijft investeren in zonnepanelen een slimme zet. Voeg er een thuisbatterij aan toe en uw investering levert meteen meer op. Ontdek onze pakketten, prijzen en unieke aanpak. Wil u meer informatie of een traject op maat? Onze experten helpen u graag verder.

Alles over zonnepanelen