Ga verder naar de inhoud

Waarom kiezen voor een warmtepompboiler

01 / 09 / 2021

Is uw elektrische boiler aan vervanging toe? Dan loont het zeker de moeite om energie-efficiënte en milieuvriendelijke alternatieven zoals een warmtepompboiler te overwegen. Des te meer omdat u sinds begin 2019 een premie krijgt als u uw sanitair water met een warmtepompboiler verwarmt. Voor de productie van warm water behoort dit systeem tot de voordeligste oplossingen die momenteel op de markt verkrijgbaar zijn. Wij zetten de werking van een warmtepompboiler en de bijhorende voordelen even voor u op een rij.

Hoe werkt een warmtepompboiler?

Een warmtepompboiler is zeer energie-efficiënt, aangezien er gebruik wordt gemaakt van de warmte uit de lucht om uw sanitair water op te warmen. De omgevingswarmte wordt uit de kamer aangezogen en langs een warmtewisselaar geleid die het water tot gas verdampt. Met behulp van een compressor wordt het gas samengedrukt waardoor de temperatuur stijgt en het water in de centrale verwarming opwarmt. Het gas passeert vervolgens langs de condensor in het boilervat waar het zijn warmte afgeeft aan het tapwater. Hierdoor koelt het gas terug af tot een vloeistof waarna deze cyclus opnieuw begint. Qua capaciteit kan een standaardmodel van warmtepompboiler een voorraad van 200 tot 300 liter water opwarmen.

Aangezien een warmtepompboiler de warmte uit de ruimte onttrekt heeft dit een invloed op de temperatuur van de kamer. Voor de plaatsing kiest u dus best voor een niet-verwarmde ruimte zoals een kelder, berging of zolder, zodat u niet hoeft bij te verwarmen. Daarnaast kan dit systeem ook warmte onttrekken aan buiten- of afgevoerde ventilatielucht. De laatste optie is de meest voordeligste. Onttrekken van warmte uit de binnenlucht levert dan weer het meeste rendement op, aangezien deze meestal al een hogere temperatuur heeft.

Wat is het verschil met een warmtepomp?

Laat het duidelijk zijn dat u geen warmtepomp dient te installeren om gebruik te kunnen maken van een warmtepompboiler. Deze twee systemen functioneren elk op zichzelf. Er bestaan verschillende soorten warmtepompen om uw woning te verwarmen, zoals een lucht-water- of een lucht-luchtwarmtepomp. De warmtepompboiler – voor de opwarming van sanitair warm water – is een elektrische boiler met een ingebouwde warmtepomp die de warmte uit de omgeving opneemt.

Wat zijn de voordelen van een warmtepompboiler?

Naast de premie die u momenteel krijgt voor de aankoop zijn er nog een aantal voordelen als u kiest voor een sanitaire warmtepomp:

  1. Besparing: doordat ongeveer 2/3de van de noodzakelijke energie om het sanitair water te verwarmen onttrokken is aan de omgeving verbruikt een warmtepompboiler veel minder elektriciteit dan een standaard elektrische boiler, wat u dus uitspaart op uw energiefactuur. Hierdoor is het ook een goed alternatief voor wie geen zonneboiler kan plaatsen, of als u geen toegang heeft tot het aardgasnet.
  2. Formaat: er zijn verschillende formaten van warmtepompboilers verkrijgbaar – gaande van XXS tot XXL – zodat u zeker bent van een formaat dat perfect past bij uw behoeften.
  3. Installatie: indien u de warmtepompboiler in een bestaande woning wenst te integreren zijn er zo goed als geen kap- en breekwerken nodig. Ook de uit te voeren leidingwerken zijn minimaal. Daarom is dit verwarmingssysteem perfect geschikt voor de vervanging van een oude elektrische boiler.
  4. Levensduur: een warmtepompboiler garandeert een lange levensduur. Het is een onuitputtelijke bron van energie en vereist weinig onderhoud.
  5. Milieubesparend: warmtepompboilers zijn milieuvriendelijk aangezien ze zorgen voor minder CO₂-uitstoot. Bovendien verbruikt een warmtepompboiler driemaal minder elektriciteit dan een elektrische boiler.
  6. Rendement: een warmtepompboiler heeft het voordeel dat het, in tegenstelling tot de zonneboiler, het ganse jaar door hetzelfde rendement behoudt.
  7. Zonnepanelen: een warmtepompboiler biedt een extra voordeel als u zonnepanelen heeft. Ze kunnen namelijk aangesloten worden op uw warmtepompboiler zodat u zelf de groene energie produceert die uw warmtepompboiler nodig heeft.

Overtuigd van de warmtepompboiler?

Twijfel dan niet te lang als u wenst te profiteren van de Vlaamse premie, vooraleer deze vervalt in 2024. Daarnaast verdient u deze investering ook snel terug op uw energiefactuur. Neem daarom vandaag nog contact met ons op om samen uw situatie te bekijken. Omdat elk project anders is bieden wij steeds advies op maat!

Contact