Ga verder naar de inhoud

Keuzehulp bij airco's: welke airco kiest u het best?

02 / 06 / 2023

De warme zomers van de voorbije jaren liggen bij iedereen nog vers in het geheugen. Tijdens die zomerse dagen is het buiten heerlijk genieten van het warme weer. Maar de hitte drong tegelijk onze huizen binnen. De binnentemperatuur liep hoog op, met veel slapeloze nachten tot gevolg. Het is dus zeker geen slecht idee om de aankoop van een airco te overwegen. Maar hoe kiest u de perfecte airco voor uw woning?

Hoe werkt een airco?

Een airconditioning produceert geen koude lucht, maar gaat de lucht koelen door de warmte eraan te onttrekken. Dit systeem maakt gebruik van het natuurkundige verschijnsel dat via verdamping warmte onttrekt aan de omgeving. De koelvloeistof die door het toestel stroomt zal verdampen, waarna de ventilator in de airco de gekoelde lucht de ruimte inblaast.

De voordelen van airconditioning

Een hedendaags airco-systeem schept een perfect binnenklimaat. Naast het koelen van de lucht kunnen airco’s dus ook instaan voor het verwarmen van uw kamers. Enkele bijkomende voordelen:

  • Het instellen van een comfortabele kamertemperatuur met behulp van een airco-installatie zorgt er niet alleen voor dat we ons beter gaan voelen, maar ook dat we beter gaan presteren.
  • In tegenstelling tot wat al eens wordt beweerd, zorgt airco voor een aangename luchtvochtigheid. U krijgt dus niet meer te maken met te droge of te vochtige lucht in huis. Doordat de lucht wordt gefilterd, zult u bovendien minder last hebben van hooikoorts of astma.
  • Door te kiezen voor een airco met een warmtepompfunctie, kunt u uw kamers op een energiezuinige manier koelen of verwarmen. Koppel deze aan een zonnepaneleninstallatie en u zult juist besparen op uw elektriciteitskosten.
  • De hedendaagse airco-installaties zijn trouwens zeer stil. Er is dus geen sprake meer van het gekende, lastige gezoem dat we kennen van de oudere modellen.

Welke types van airco bestaan er?

Er bestaan veel verschillende uitvoeringen en modellen van airco’s. Bij uw keuze voor de meest geschikte airco laat u zich dus beter bijstaan door een specialist met kennis van zaken. Wij vertellen u alvast welke aircosystemen er vandaag op de markt zijn.

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen de mobiele (monoblock) en vaste airco’s. Een mobiele airco kunt u eenvoudig verplaatsen. Hierbij wordt de warme binnenlucht afgevoerd naar buiten, via een buis. Mobiele airco’s zijn dikwijls tijdelijke en energieverslindende oplossingen, waarbij u moet inleveren op comfort.

Split airco-systemen of lucht-lucht warmtepompen zijn vaste airco’s en bestaan uit een binnen- en een buitenunit, die met elkaar zijn verbonden. Ze kunnen overal geplaatst worden en leveren een maximaal resultaat. De warmte van binnen wordt dan via leidingen naar buiten geleid. Dit type van airconditioning heeft als bijkomend voordeel dat ze zowel kunnen instaan voor verkoeling als voor verwarming, door eenvoudigweg de koelcyclus om te draaien. Een warmtepomp is bovendien erg energie-efficiënt, zodat u bespaart op uw energiekosten.

Welk type airco past bij mijn woning?

Om te bepalen welke airco voor u ideaal is, moet u rekening houden met verschillende zaken: de grootte en functie van de kamer(s), de oriëntatie en isolatiegraad van uw woning, maar ook uw comforteisen spelen mee. Ga daarom doordacht te werk en breng in kaart wat uw wensen zijn. Wij adviseren dat airco-installaties een goed rendement halen, zeer gebruiksvriendelijk zijn en u het gewenste comfort kunnen bieden.

Wat kost een airco?

Diverse factoren bepalen de prijs van een aircosysteem. Wilt u een airco alleen gebruiken om te koelen, of ook om te verwarmen? Het vermogen van een lucht-luchtwarmtepomp zal een weerslag hebben op de prijs, net zoals het merk. Hoe energiezuiniger het toestel, hoe hoger hun aankoopprijs. Indien u ook bijkomende opties wenst zoals de bediening vanop afstand met een app of een extreem stil toestel, dient u hier vanzelfsprekend ook meer voor te betalen.

Op langere termijn bent u vaak beter af door te investeren in een performanter toestel. De aankoopprijs van een toestel ligt dan wel hoger, maar hetzelfde geldt voor het rendement ervan. U bespaart dus op uw energiekosten.

Meer over airco's bij Energiecenter Geuns

Een split systeem, ideaal om één kamer te verwarmen of verkoelen.

Airco

Met airconditioning hou je je woning gemakkelijk koel in de zomer én warm in de winter. Dankzij een slimme plaatsing van de airco-units in de meest gebruikte ruimtes geniet je van optimaal rendement. Heb je zonnepanelen, dan win jij dubbel met een airco-installatie: je bespaart aanzienlijk op je energiefactuur, en dat op kosten van de zon.

Een split systeem, ideaal om één kamer te verwarmen of verkoelen.
Particulieren
08 / 12 / 2022

Verwarmen met airco, meer dan ooit een goed idee

Nu de energieprijzen door het dak schieten, kiezen steeds meer van onze klanten voor airco om hun huis te verwarmen. Een goed idee, zo blijkt. Zowel voor woningen met centrale verwarming als (ver)bouwprojecten loont het de moeite om verwarming via airco te overwegen.

Particulieren
28 / 05 / 2021

Vijf redenen waarom je je airco best nú koopt

Meer en meer mensen laten een airco installeren. Door de klimaatverandering worden de zomers steeds warmer en de luchtkwaliteit slechter. De airco-experts van Energiecenter Geuns adviseren je waarom je best zo snel mogelijk een airco laat plaatsen.