Ga verder naar de inhoud

Al jouw vragen over warmtepompen beantwoord

30 / 01 / 2024

Bij het bouwen of renoveren van je huis is duurzaamheid niet langer een keuze, maar een noodzaak. Energieprestatiecertificaten (EPC) en strikte bouwnormen dwingen ons om na te denken over milieuvriendelijke oplossingen. Warmtepompen doen steeds meer hun intrede en spelen een sleutelrol in de verwarming van morgen. Daarom duiken we dieper in de wereld van warmtepompen, ontrafelen we hun werking en bieden we antwoorden op de meestgestelde vragen die wij krijgen over warmtepompen.

Energiecenter Geuns: een vertrouwde naam

Bij Energiecenter Geuns hebben we gedurende de afgelopen 25 jaar al meer dan duizenden huiseigenaren geholpen bij het implementeren van duurzame energieoplossingen zoals warmtepompen, zonnepanelen, airco en ventilatie. Onze ervaring en expertise maken ons dé partner voor jouw energie-efficiënte project; of je nu bouwt, verbouwt of enkel je energie wil aanpakken.

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp is niet zomaar een verwarmingsapparaat; het is een slim systeem dat warmte uit de omgeving haalt en deze gebruikt om je huis en/of sanitair warm water te verwarmen. In tegenstelling tot conventionele verwarmingssystemen die op fossiele brandstoffen zoals gas draaien, maakt een warmtepomp gebruik van duurzame energiebronnen zoals de buitenlucht of grondwarmte. Dit resulteert in een aanzienlijke vermindering van je ecologische voetafdruk.

Welke soorten warmtepompen zijn er?

Lucht-water warmtepomp: de allrounder

De lucht-water warmtepomp is geschikt voor zowel nieuwbouw als renovatieprojecten. Met zijn efficiënte werking haalt hij warmte uit de buitenlucht en zet deze om in warm water voor je verwarmingssysteem. Een lucht-water warmtepomp is te combineren met bestaande en nieuwe radiatoren of met vloerverwarming. Lucht-water warmtepompen zijn ideaal voor huizen met een kleinere tuin, zoals bij Maria, wiens charmante stadswoning in Hasselt we energiezuiniger maakten door het plaatsen van een lucht-water warmtepomp op haar plat dak: stil, discreet en efficiënt.

Grond-water warmtepomp: de meest rendabele

Voor nieuwbouwhuizen of woningen met iets ruimere tuinen biedt de grond-water warmtepomp een uitstekende oplossing. Door warmte uit de ondergrond te onttrekken, genereert het systeem warm water voor je verwarming of sanitair. Grote tuinen kunnen opteren voor een netwerk van buizen dat ongeveer een halve meter onder de grond zit. Heb je een iets kleinere tuin, dan kan je opteren voor een diepteboring. Zo hielp Energiecenter Geuns recent Thomas bij de installatie van een grond-water warmtepomp in de tuin van zijn nieuwbouwvilla in Tielt-Winge.

Lucht-lucht warmtepomp: de snelste

Als je renoveert of in een appartement woont, is de lucht-lucht warmtepomp een slimme keuze. Het systeem verwarmt of koelt de lucht en verspreidt deze in je woning, zonder ingrijpende installaties. Het bekendste voorbeeld van een lucht-lucht warmtepomp is een airconditioner. Niet alleen kan je er mee koelen maar ook erg snel een ruimte verwarmen. Zo denken we bij Energiecenter Geuns nog vaak terug aan het gezin van Sofie uit Turnhout. Zij kozen voor deze oplossing toen ze budgetvriendelijk hun traditionele verwarming op gas wilden inruilen voor een duurzamer alternatief. Met onze slim geplaatste lucht-lucht warmtepompen merkte ze meteen een verschil in comfort en energiebesparing.

Meer over de werking van onze warmtepompen

Verwarmen én verkoelen: geothermische warmtepompen en vloerverwarming zijn een meer dan geslaagde combinatie.

Geothermische warmtepomp

Een grond/water warmtepomp haalt warmte uit de grond en verwarmt hiermee water voor radiatoren, vloerverwarming en sanitair. Ook bekend als een geothermische warmtepomp, is het één van de meest efficiënte warmtepompen.

Lucht/water warmtepomp

Een lucht/water warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht en verwarmt hiermee water voor radiatoren, vloerverwarming en sanitair. Lucht-water warmtepompen zijn gemakkelijker en sneller geplaatst dan geothermische warmtepompen maar halen een iets lager rendement.

Lucht/lucht warmtepomp

Een lucht/lucht warmtepomp, ook wel een airconditioner genoemd, haalt warmte uit de buitenlucht en blaast deze rechtstreeks in de woning. Met een warmtepompboiler kan je dan weer je warm water zuinig en milieuvriendelijk verwarmen.

Hoe rendabel zijn warmtepompen?

Bij het evalueren van de efficiëntie van een warmtepomp is de Seasonal Coefficient of Performance (SCOP) een cruciale factor. SCOP geeft de verhouding weer tussen de hoeveelheid nuttige warmte die een warmtepomp levert en de hoeveelheid elektrische energie die daarvoor nodig is, rekening houdend met de verschillende bedrijfsomstandigheden gedurende het hele jaar. Energiecenter Geuns legt de nadruk op het selecteren van warmtepompen met een hoge SCOP om ervoor te zorgen dat ze effectief werken, zelfs in koudere seizoenen.

In onze toonzaal zie en voel je een warmtepomp aan het werk in een gesimuleerde buitenomgeving van -15°C
In onze toonzaal zie en voel je een warmtepomp aan het werk in een gesimuleerde buitenomgeving van -15°C

Wanneer is het te koud voor een warmtepomp?

Bij Energiecenter Geuns worden warmtepompen tot het uiterste gedreven. Wat blijkt? Zelfs tot -15°C blijven warmtepompen normaal werken. Het bewijs? In onze toonzaal hebben we een speciale koelruimte ingericht waar de buitenunit van een warmtepomp constant in -15°C ophangt. Kom gerust langs en ontdek het zelf in onze showroom.

Wil je nog extremer gaan? Kies dan voor een grond-water warmtepomp. Dankzij het ondergrondse buizennetwerk van de grond-water warmtepomp hebben extreme temperaturen hier geen invloed op.

Wat is de terugverdientijd van een warmtepomp?

Een warmtepomp is een investering is die zichzelf op lange termijn terugbetaalt. Bij Energiecenter Geuns begrijpen we het belang van financiële overwegingen, en daarom bieden we een beknopte berekening van de terugverdientijd voor elk type warmtepomp.

  • Grond-water (geothermische) warmtepomp: financieel de grootste investering maar ook de warmtepomp met het meeste rendement. Klanten van Energiecenter Geuns verdienen hun geothermische warmtepomp gemiddeld op 8 tot 12 jaar terug.
  • Lucht-water warmtepomp: de gulden middenweg tussen investering en rendabiliteit. Huiseigenaren die door Energiecenter Geuns een lucht-water warmtepomp lieten plaatsen, verdienen deze gemiddeld op 7 tot 10 jaar terug.
  • Lucht-lucht warmtepomp: de beste keuze in prijs-kwaliteit. Onze klanten verdienen hun installatie lucht-lucht warmtepompen gemiddeld op 5 tot 8 jaar terug.

Weet je niet welke warmtepomp te kiezen voor jouw situatie? Onze experts staan je graag bij met deskundig advies. Contacteer ons vrijblijvend met al jouw vragen.

Warmtepomp versneld terugverdienen? Overweeg zonnepanelen te installeren

Zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een must voor wie een betaalbare energierekening wil. Energiecenter Geuns biedt meerdere types zonnepanelen aan waardoor we voor iedere woning een oplossing op maat kunnen voorstellen.

Welke premies kan je in 2024 krijgen voor een warmtepomp?

Premies van de Vlaamse overheid voor warmtepompen in 2024

Afhankelijk van het type warmtepomp dat je hebt laten plaatsen en je gezamenlijk belastbaar inkomen, heb je recht op volgende premies:

  • Geothermische (grond-water) warmtepomp: tussen 4.000 euro en 6.400 euro
  • Lucht-water warmtepomp: tussen 3.000 euro en 4.800 euro
  • Lucht-lucht warmtepomp: tussen 300 euro en 480 euro

Let op: je premie bedraagt maximum 40% tot 50% van je factuur. Ontdek alle voorwaarden en vraag je premie hier aan.

Premies van netbeheerder Fluvius en je gemeente in 2024

  • Premie voor sturing elektrische warmte of EPC-labelpremie bij Fluvius
  • Met de premiezoeker van de Vlaamse overheid kan je nagaan welke premies er voor warmtepompen gelden in jouw gemeente

Begin vandaag nog met besparen op energie, niet op comfort

Je merkt het, duurzaam wonen is niet alleen een verantwoorde keuze maar ook een slimme investering in de toekomst.

Door te kiezen voor een warmtepomp van Energiecenter Geuns kies je niet alleen voor het milieu, maar investeer je ook in langdurige besparingen en comfort. Bij Energiecenter Geuns zijn we er trots op dat we al 25 jaar voorop lopen in de wereld van hernieuwbare energie, en we kijken ernaar uit om ook jouw huis te transformeren.

Maak vandaag nog de overstap naar duurzaam wonen en ervaar de voordelen van een warmtepomp.

Vraag gemakkelijk jouw vrijblijvende offerte aan

Neem vandaag nog contact op met Energiecenter Geuns en ontdek hoe wij jou kunnen helpen bij het kiezen van de perfecte warmtepomp voor jouw situatie. Ons team van experts staat klaar om je te begeleiden, van de eerste consultatie tot de feitelijke installatie.

Worker