Ga verder naar de inhoud

Wanneer is het te koud voor een warmtepomp?

23 / 12 / 2022

Warmtepompen worden steeds vaker geïnstalleerd waardoor het aantal vragen over de werking en rendabiliteit ervan toeneemt. Een vraag die onze experts vaak krijgen, is of een warmtepomp ook rendabel is in de winter. Met onze expertise en ervaring leggen we u uit waarom zelfs de strengste Belgische winters geen probleem zijn voor onze warmtepompen.

Het principe van warmtepompen is steeds hetzelfde: warmte wordt uit de omgeving (lucht of grond) gehaald, onder druk gebracht, verder verwarmd en afgegeven aan lucht of water in je woning alvorens ze terugstroomt naar de omgeving en de cyclus opnieuw begint. Bij lucht-lucht of lucht-water warmtepompen, wordt de warmte uit de buitenlucht gehaald en afgegeven aan respectievelijk de binnenlucht van je woning of het water van je radiatoren en sanitair. Een grond-water warmtepomp haalt warmte uit de grond en geeft deze af aan het water in je woning. De buitentemperatuur speelt dus een rol bij het opwekken van energie. Maar wat als het buiten vriest dat het kraakt?

Warmtepomp bij koud weer

De ervaring van onze experts en tests wezen uit dat warmtepompen bij kouder weer harder moeten werken en dus meer energie verbruiken, maar efficiënt kunnen blijven verwarmen bij temperaturen tot -20°C, een temperatuur die we in België al lang niet meer zagen. Voor elke kWh aan stroom die een warmtepomp verbruikt, krijg je drie tot vier kWh aan warmte terug; in het jargon noemen we dit een SCOP van 3 of 4. Het rendement zal iets zakken omdat je warmtepomp meer energie nodig heeft, maar de temperatuur van je lucht of water zal even warm zijn als bij normaal weer.

Een grond-water warmtepomp haalt de warmte niet uit de lucht maar uit de grond. Een captatienet bestaande uit buizen met een koelmiddel in, ligt ruim 1,5 meter onder de grond - of dieper indien je voor een diepteboring koos. Het grote voordeel van een grond-water warmtepomp is dat de temperatuur op die diepte in de bodem veel constanter is dan de buitenlucht en je met een grond-water warmtepomp nooit last zal hebben van een verminderd rendement.

Interesse in een warmtepomp?

Ontdek ons aanbod warmtepompen en profiteer ook van de expertise en service van Energiecenter Geuns.

Warmtepompen