Investeren in een zonnepaneleninstallatie blijft ook vandaag nog een slimme en toekomstgerichte keuze. De technologie achter zonnepanelen staat ondertussen op punt en de kostprijs is de voorbije jaren flink gedaald. Door gebruik te maken van de gratis beschikbare zonne-energie daalt uw energiefactuur en verdient u de aankoopprijs van uw installatie dus snel terug. U heeft op voorhand waarschijnlijk graag een indicatie van het totale kostenplaatje? Wij geven u een idee van de gemiddelde prijs van zonnepanelen en de factoren die deze kostprijs beïnvloeden.
Hoe rendabel zijn zonnepanelen?
Van overheidswege is de steun voor de installatie van zonnepanelen de laatste jaren afgenomen, de bestaande premies en subsidies werden teruggeschroefd. Maar dit impliceert niet dat zonnepanelen niet meer renderen! De panelen genereren immers elektriciteit op basis van zonlicht dat gratis beschikbaar is. Daarnaast is de investeringskost ten opzichte van tien jaar geleden sterk gedaald. In 2008 bedroeg de prijs van een zonnepaneleninstallatie tussen de 20.000 en 30.000 euro, vandaag schommelt dit tussen de 5.000 en 8.000 euro. Bovendien geniet u vanaf het eerste jaar van een besparing van 500 tot 1.350 euro op uw jaarlijkse elektriciteitsfactuur. Door zelf uw groene stroom op te wekken bent u trouwens niet langer afhankelijk van de prijsschommelingen op de elektriciteitsmarkt.
Wat zijn de huidige premies en subsidies voor zonnepanelen?
In Vlaanderen bestaan er helaas geen steunmaatregelen meer voor de installatie van zonnepanelen. De befaamde groenestroomcertificaten werden afgeschaft. Vlaanderen beschouwt de installatie van zonnepanelen als een investering die op zich al voldoende rendabel is. Voor woningen ouder dan 5 jaar geniet u wel van een lager btw-tarief van 6% i.p.v. de gebruikelijke 21%.
Wat is de gemiddelde prijs van zonnepanelen?
De kostprijs van een zonnepaneleninstallatie hangt af van verschillende factoren: het aantal zonnepanelen, het type, het merk, de omvormer en de installatie. Om een gerichte prijsindicatie te bekomen kan de prijs worden uitgedrukt in Wattpiek (Wp), wat het vermogen van de installatie weergeeft. Het geeft een indicatie van hoeveel de zonnepanelen moeten produceren om volledig over te stappen op groene energie. Hierbij moet er gezocht worden naar een ideale balans: geen overproductie, maar net genoeg om uw jaarlijks verbruik te dekken.
Op de eindafrekening van uw elektriciteitsleverancier kunt u aflezen hoeveel kilowattuur (kWh) u op jaarbasis nodig heeft. De zonnekaart-tool van de Vlaamse Overheid geeft aan dat de prijs van zonnepanelen per kWp zo’n 1,48 euro bedraagt (incl. 6% btw, omvormer en montage). Indien u bijvoorbeeld 4.000 kWp nodigt heeft, betaalt u gemiddeld 5.936 euro voor een zonnepaneleninstallatie.
Hoe de terugverdientijd bepalen?
Indien u zonnepanelen overweegt doet u er goed aan om rekening te houden met de terugverdientijd van de installatie. Een gemiddeld gezin met een verbruik van 3500 kWh op jaarbasis ontvangt volgens de huidige tarieven van Eandis een elektriciteitsfactuur van 1.183 euro op jaarbasis. Als eigenaar van zonnepanelen betaalt u momenteel een prosumententarief van rond de 420 euro voor het gebruik van het energienet. U spaart dus ongeveer 763 euro per jaar uit.
Voor een gemiddeld verbruik van 3500 kWh op jaarbasis kost de installatie van zonnepanelen – inclusief vervanging van de omvormer na 10 jaar – u ongeveer 7.300 euro. Deze investeringskost verdient u bijgevolg terug op minder dan 10 jaar (7.300 euro/763 euro). Grofweg geschat mag u dus uitgaan van een gemiddelde terugverdientijd tussen de 8 en 12 jaar. Als u weet dat zonnepanelen minimum 20 à 25 jaar meegaan, kunt u uw vele winstjaren dus ook zelf berekenen.
Alle voordelen nog eens op een rij
Voor de twijfelaars zetten we alle financiële voordelen van een zonnepaneleninstallatie graag nog eens op een rij:
- Uw investering haalt snel rendement aangezien de terugverdientijd van zonnepanelen tussen de 8 en 12 jaar ligt.
- Na de terugverdientijd geniet u nog verschillende jaren van gratis stroom.
- U staat in voor uw eigen energievoorziening.
- Dankzij zonnepanelen krijgt uw woning een serieuze meerwaarde
En wat met de introductie van de slimme meter horen we u denken? Wij hebben dit voor u al uitgezocht! Hier leest u dat zonnepanelen een rendabele investering blijven, ook na de invoering van deze digitale meters!
Nu u een idee heeft van een richtprijs willen we benadrukken dat de exacte prijs afhangt van uw specifieke situatie. Maak daarom een afspraak met één van onze specialisten om uw opties en wensen in detail te bekijken. Samen gaan we voor het perfecte totaalproject op maat, en dit met een maximaal rendement.